luni, 24 octombrie 2011
Regele Mihai I.Personalitate, personaj si martor al istoriei.
Domnia legii, institutii stabile, predictibilitatea ,prosperitatea ,drepturile omului ,respectarea cu sfintenie a proprietatii private.Acestea sunt ,sustinea MS Regele Mihai intr-un mesaj datat 10 mai 2007 ,cateva dintre valorile ce vor lumina Romania .
In acelasi mesaj Regele sublinia ca pentru a le introna natiunea romana mai are de indeplinit un pas istoric " Sa-si daltuiasca o constitutie europeana care sa dea un rol limpede,neechivoc si complementar institutiilor statului ".
Vorbe intelepte rostite de o personalitate cu o imensa experienta politica.O personalitate a carei educatie ,demnitate si masura ne pot fi model.Cu toate acestea ,sau poate urmare directa a acestor calitati ,controversele privind interpretarea actiunilor ce poarta amprenta regala se reaprind la rastimpuri cu o virulenta pentru cei mai multi dintre noi,cred,greu de inteles ......Ar trebui ,poate ,sa rasfoim mai des cartea de istorie si sa incercam sa ne formulam propriul punct de vedere pe cat de obiectiv putem.
Iata de exemplu opinia mea despre ultima domnie inceputa dupa abdicarea lui Carol II la 6 septembrie 1940 .Atunci tatal viitorului suveran redacta cu siretenie sau poate cu diplomatie un document prin care ,evitand cuvantul abdicare ,anunta :"trec grelele sarcini ale domniei Marelui Voievod Mihai".incepea astfel cea de a doua ( prima sub regenta ,1927- 1930)
si ultima domnia a unui Rege in Romania.Auspiciile erau extrem de nefavorabile. Regele Mihai avea puteri extrem de reduse .Carol II , intr-o ultima incercare de a se mentine pe tron , le cedase pe cele mai multe generalului Ion Antonescu devenit "conducatorul statului".
Viitorul maresal nu dorea sa imparta puterea si il trata pe Rege cape un copil,tinandu-l departe de guvernare.Astfel se explica ,de pilda ,faptul ca Suveranul a aflat ca tara a intrat in cel de al doilea razboi mondial ,ca orice roman ,de la radio si din presa.
Regele era totusi Seful Statului si in jurul sau s-a coagulat treptat opozitia fata de razboi ,de prietenia cu Axa ,de regimul Antonescu. Numai asa a fost posibil actul de la 23 august ,controversat dar care a ferit Romania de ruina si a scurtat durata razboiului. Dupa incheierea ostilitatilor, in plina ofensiva a ideologiei comuniste, Regele era considerat ,pe buna dreptate ,obstacolul principal aflat in calea instaurarii "noii oranduiri". Ramane unica in istoria vremii decizia Regelui de a cere demisia guvernului Petru Groza ,impus dupa cum se stie de Kremlin si mai apoi refuzul , prelungit luni in sir ,de a-i sanctiona hotararile - Greva Regala.Nu a primit insa nici un sprijin,mai mult chiar atitudinea lui a fost descurajata de cei pe care i-am considerat intotdeauna aliati .
Deznodamantul s-a produs la 30 decembrie 1947.
Abdicarea a insemna pentru cei mai multi romani pierderea sperantei ca Romania mai poate fi un stat independent.Cuvintele rostite cam in aceeasi perioada " nu suntem decat niste vasali" de Jan Masaryck ,ministrul de externe cehoslovac erau pe deplin valabile si pentru Romania.
Regele a plecat intr-un exil din care a revenit abia dupa 1989. Ne amintim cum multi dintre cei care se fotografiaza astazi in preajma sa si rostesc cuvinte frumoase il expulzau in decembrie 1990 ca pe un raufacator....Ne amintim apoi de primirea triumfala pe care i-au rezervat-o romanii in aprilie 1992 ...
Va fi facut Regele Mihai si erori politice ? Cu siguranta. Toate actiunile sale trebuie judecate si privite in contextul epocii si mai ales fara a amesteca in intelegerea lor pasiunile politice ale zilei de azi.
Pentu o emisiune speciala ,avem un invitat special - domnul profesor dr.Neagu Djuvara . Domnia sa ne va vorbi de la altitudinea varstei ,cu competentele istoricului la care se adauga propriile amintiri si nu in ultimul rand farmecul de povestitor ,despre vremuri si oameni ,despre evenimente si pasiuni despre dreptate si arbitrariu....Vremuri trecute care au incentrullor o personalitate prezenta ,Regele Mihai I . Cu respect ii uram si noi ,in acest fel un , din inima ,LA MULTI ANI !!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu