CAROL I |
S-au implinit in aceasta saptamana 145 de ani de cand principele Carol de Hohenzolern Siegmaringen rostea acest legamant in fata Adunarii Deputatilor si inaugura o domnie ce avea safie cea mai lunga din istoria romanilor : 48 de ani.
Romania avea sa se afle sub semnul monarhiei pana la 30 decembrie 1947.
In vremea regimului comunist insa rolul regilor a fost in cel mai fericit caz ...minimalizat.
Lui Crol I de pilda nu i se recunosteau pe deplin meritele in obtinerea independentei ,crearea si garantarea unui cadru democratic de desfasurarea vietii politice si, mai ales,in modernizarea Romaniei.
FERDINAD I |
Hotarand intrarea Romaniei in razboi de partea Antantei ,impotriva tarii sale de obarsie, el s-a adresat Consiliului de Coroana cu cuvintele :
"Nu cunosc interesele Dinastiei , nu cunosc decat interesele Tarii. In constiinta mea aceste interese se confunda . .....Dinastia va urma soarta tarii,invingatoare cu ea sau invinsa cu ea ..........Romanii nu au adus aici pe unchiul meu regele Carol ca sa intemeieze o dinastie germana la Gurile Dunarii ci o dinastie nationala si revendic pentru Csa mea cinstea de a fi indeplinit in intregime misiunea pe care acest popor i-a incredintat-o."
A fost o decizie care nu a ramas fara urmari. Numele i-a fost inlaturat din cartea Hohenzolern-ilor, la Siegmaringen, familia a purtat doliu iar fratele l-a dclarat tradator !
Astazi figurile regilor si reginelor isi recapata cuntururile. Se vorbeste si despre cei 10 ani de controversata domnie a lui Carol II
CAROL II |
fara a trece cu vederea atractia sa pentru adulatie si adulatori si bogatie , excesiva dorinta de putere,actiunile prin care era ocolita justitia ,conduita personala uneori destul de echivoca si lista poate fi chiar mai lunga....Nu trebuie insa sa uitam implicarea sa in sprijinirea culturii , faptul ca Romania a fost printre putinele tari europene care si-au pastrat sistemul democratic pana in 1940 sau ca in perioada sa de domnie s-au atins nivele fara precedent ale dezvoltarii economice si ale nivelului de trai .
Se recunosc si meritele regelui Mihai I
Intre ele rolul esential pe care l- a avut in declansarea si conducerea evenimentelor de la 23 august 1944 in calitatea sa de Sef al Statului dar si al Armatei .
Nu este trecuta cu vederea nici "greva regala " , singurul protest deschis,explicit al unui sef de stat din centrul si estul Europei fata de instaurarea comunismului.
Regele Mihai |
Astazi putini dar parca din ce in ce mai multi cred ca ""monarhia slveaza Romania " si totusi trecutul fast al tarii nu poate fi despartit de prezenta si actiunile Casei Regale.
Si poate in semn de respect pentru cei de ieri ,de fata si viitori ,proclamarea zilei de 10 mai ca Sarbatoare Nationala nu ar fi o decizie lipsita de intelepciune ......
Despre 10 mai 1866 , despre mijlocul veacului al XIX-lea la noi si in Europa ,despre Romania ,roamani si regi vom vorbi in emisiunea de astazi cu dl .acad.Dan Berindei,vicepresedintele Academiei Romane unul dintre cei mai buni cunoscatori ai acestor vremuri vechi . Poate ca discutia despre trecut ne va si explica multe dintre pseudoenigmele prezentului .......
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu