"O stafie umbla prin Europa - stafia comunismului "
Aceasta stafie, vestita inca din 1848 de Karl Marx si Frederich Engels in Manifestul Partidului Comunist ,a ratacit ea ce a ratacit si in 1917 a coborat dintr-un bine pazit vagon de tren in Rusia zguduita de revolutia burgheza.
Avea chipul lui Vladimir Ilici Ulianov. A luat apoi alte mii,zeci de mii de fete,a inceput sa bantuie spatii intinse dovedindu-se a fi o aratare extrem de iubitoare de putere dar si insetata de ...sange.
Autorii "Cartii Negre a Comunismului" trec in contul acestui mega vampir peste 100 de milioane de victime .
La noi a avut o aparitie timpurie.S-a aratat cu 90 de de ani in urma , pe 8 mai 1921, la Clubul Socialist din strada Santul Ionica nr 12. Acolo, un grup de militanti de extrema stanga a fondat partidul Comunist din Romania.Participantii au votat ,au fondat si au fost cu totii arestati . Motivul ? Acest "partid" nu era decat o filiala a Internationalei a III-a si in consecinta sustinea , asemenea patronilor de la Kremlin , ca Romania este un stat imperialist in care provinciile ar avea dreptul ,ba chiar ar fi de dorit ,sa se pronunte pentru autodeterminare pana la despartire din trupul tarii ....
Din aceasta cauza ,dar si din multe altele,la noi PC nu a fost perceput ca fiind romanesc desi ,cel putin dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial si-a dorit , mistificand istoria , sa-si picteze radacini nationale.Un demers pe care si sovieticii il priveau cu neincredere si il socoteau greu de realizat devreme ce ,in 1954 ,Viaceslav Mihailovici Molotov ii spunea lui Gheorghiu -Dej : " daca n-ar fi Armata Rosie nici 3 zile nu v-ar rabda poporul !"
A existat o originalitate romaneasca in "transpunerea in viata" a comunismului ? Au fost comunistii romani diferiti fata de modelul standard ? Cum gandeau si ce metode foloseau pentru formarea "omului nou"?
La aceste intrebari dar si la altele vom incerca sa raspundem in emisiunea de astazi . invitata noastra este doamna prof.univ.dr Lavinia Betea o cunoscatoare a epocii dar si a multor personaje principale ale elitei comuniste . Domnia sa ,doctor în psihologie socială și politică a publicat cateva lucrari care ne indreptatesc a crede ca vom avea o discutie foarte interesanta ....
- Alexandru Bârladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu. Convorbiri
- Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea României
- Convorbiri neterminate cu Corneliu Manescu
- Lucretiu Patrascanu.Moartea unui lider comunist
- Apoteoza lui Ceausescu
- Povesti din Cartierul Primaverii"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu