A fost o vreme, vremea lui Caragiale,cand Panama in calitate de substantiv comun (asadar panama ) era un sinonim al excrocheriei de mari dimensiuni, insotita fireste de coruptie la nivel inalt.Pe buna dreptate am spune daca luam in seama ca falimentul "Companiei Universale a Canalului Interoceanic Panama " a provocat ruinarea a 85.000 de mici actionari,un sir de acuzatii si de procese intentate unor puternici ai vremii, condamnari dar ...... nu si executarea lor.
Vorba lui Hitchock insa,nu despre coruptie vom vorbi noi in emisiunea de astazi,oricum lumea avea sa vada si sa se uimeasca de multe alte "inginerii"... vom vorbi despre o mare personalitate care a marcat fara indoiala epoca sa : Ferdinand de Lesseps. Numele si prestigiul sau au contribuit cu voie sau fara de voie la credibilizarea initiativei de a lega Atlanticul de Pacific taind istmul Panama.Si din nou vom spune - pe buna dreptate - caci Ferdinand de Lesseps reusise infaptuirea unui proiect visat inca din antichitate, saparea Canalului de Suez.Diplomatul si antreprenorul de succces devenise astfel una dintre cele mai cunoscute si respectate pesonalitati ale Frantei, fiind supranumit chiar"Marele Francez".
Ferdinand de Lesseps ( 19 noiembrie 1805 - 7 decembrie 1894)
Cum a ajuns de Lesseps la o asemenea notorietate, care este povestea celor doua intrprinderi faraonice,cat adevar si cata fictiune ii insotesc posteritatea ? Iata doar cateva dintre intrbarile la care incearca sa dea raspuns dialogul purtat cu invitatul emisiunii,domnul profesor dr. Marian Stefanescu de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
În anul 1854, Carada a venit la Bucureşti, fiind pentru câteva luni şeful de cabinet al ministrului instrucţiunii, Grigoriţă Bengescu.
Trei ani mai târziu, a fost ales deputat în consiliul municipal al oraşului de către populaţia cu drept de vot din mahalaua Schitu Măgureanu. În 1866 Carada a devenit ajutor de primar (unele surse bibliografice afirmă chiar că ar fi fost ales primar al Bucureştiului). Eugeniu Carada s-a dovedit a fi unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Unirii Principatelor, fiind secretar al Adunării ad-hoc a Ţării Româneşti, punându-şi condeiul în slujba cauzei unioniste.
A devenit apoi unul dintre cei mai activi opozanţi ai lui Cuza (motiv pentru care a şi fost arestat de mai multe ori) şi a contribuit la detronarea acestuia.
Carada a fost unul dintre cei mai importanţi şi respectaţi ziarişti ai epocii după Unirea Principatelor. După venirea sa la Bucureşti, tânărului Carada i-au fost publicate câteva articole în ziarele „Naţionalul” şi „Timpul”, dar adevărata carieră de ziarist a început odată cu intrarea, în toamna anului 1859, în redacţia publicaţiei liberale “Românul”, aflată sub conducerea lui C.A. Rosetti.
Carada a fost angajat la început ca secretar de redacţie, dar consecvenţa cu care îşi îndeplinea atribuţiile, cât şi marele său talent l-au adus în scurt timp la conducerea administraţiei ziarului. Prin munca sa susţinută, Carada a transformat „Românul” dintr-o publicaţie periodică într-una cotidiană, fapt remarcabil în epocă.
Până în 1872, când a plecat din nou în capitala Franţei, Carada s-a implicat adânc în viaţa politică a României. A fost ales de două ori deputat, iar în 1870 a fost unul dintre autorii mişcării revoluţionare de la Ploieşti, prin care s-a încercat detronarea Principelui Carol. Acest episod a marcat pentru totdeauna relaţia sa cu şeful statului, Carada refuzând de acum încolo orice funcţie care ar fi necesitat învestirea prin decret regal, cu toate că a sfârşit prin a-i purta un deosebit respect monarhului român.
În timpul războiului pentru cucerirea independenței de stat, Carada s-a implicat direct în organizarea armatei române şi în coordonarea acţiunilor de logistică în vederea asigurării materialului de război.
Din 1880, momentul înfiinţării Băncii Naţionale a României, activitatea lui Carada s-a desfăşurat mai mult pe tărâm economico-financiar. Deşi a refuzat să fie guvernatorul institutului de emisiune, propunându-l pentru această funcţie pe Ion I. Câmpineanu, Carada a ocupat, din 1883 până la moarte, funcţia de director în cadrul instituţiei, coordonând practic întreaga activitate a acesteia. Refuzând postul de guvernator, Eugeniu Carada a acceptat în schimb însărcinarea ce i s-a dat de către Guvernul român de a se ocupa de imprimarea biletelor de bancă la Paris şi apoi de procurarea materialelor şi a maşinilor de imprimat.
Tot în domeniul administraţiei economice, a ocupat şi funcţia de director în cadrul Căilor Ferate Române, el fiind principalul artizan al răscumpărării acestora de la consorţiul german Stroussberg.La 10/23 februarie 1910, Eugeniu Carada s-a stins din viaţă la Bucureşti, în locuinţa din strada Pitar Moş. Ultima sa dorinţă a fost aceea de a fi îngropat la Craiova, în cimitirul Sineasca, alături de mama sa.