"Într-o lume de seci și de utilitariști josnici conspirația generală a neisprăviților va popula cu reprezentanți de-ai lor cele mai înalte locuri în ierarhia responsabilităților social-culturale ori social-politice.Fragmentul citat face parte din prelegerea intitulata "Datoria vietii noastre" rostita de Vasile Parvan la deschiderea cursurilor de istoria antică și de istoria artelor, ținuta în semestrul de iarnă 1919 - 1920 la Universitatea din Cluj, în ziua de 3 noiembrie 1919.
Dar sub imboldul idealismului mistic popular, trezit întotdeauna puternic în epocile de mari răsturnări și revoluții, doi-trei oameni de inimă pot pune la cale, susținuți de acest ambiant încrezător și cald, mari reforme spirituale, pe care în vremurile obișnuite nu le-ar fi adus o evoluție de decenii ori secole.
Iată, în fața noastră, o operă de revoluție, înfăptuită cu mijloace revoluționare, inspirată de o iubire cu totul dezinteresată pentru mai bine, apărată, tocmai prin acea speranță naivă și curată a celor mulți, de atacurile puterilor tradiționale, ignorate voluntar de întemeietori și mânioase de această ignorare."
Vom vorbi in emisiunea de astazi despre marele savant dar si marele patriot Vasile Parvan de la nasterea caruia s-au implinit la 28 septembrie 130 de ani. Copilul nascut în cătunul Perchiu din comuna Huruiesti , plasa Găiceana, judetul Tecuci a avut o cariera cu totul de exceptie. Dupa studii la Bucuresti si apoi în Germania, s-a specializat în istorie antică. A devenit profesor la Universitatea din Bucuresti, membru al Academiei Române si al mai multor academii ssi societăti stiintifice din străinătate.
Este considerat parintele arheologiei romanesti. De numele lui se leaga deschiderea multor santiere dintre care extrem de impotant cel de la Histria.
A publicat numeroase lucrari incepand cu teza de doctorat Nationalitatea negustorilor din Imperiul Roman (1909, în limba germană). Itre ele de o mare notorietate s-a bucurat Getica aparuta in 1926 si devenita cea mai importantă lucrare a sa.
Monumentala sinteza consacrata daco- getilor a starnit si multe controverse prezente si astazi in peisajul istoriografiei, despre care von vorbi, fireste, in emisiunea pe care va invitam sa o ascultati. Sa mai notam studiul sociologic Ideile fundamentale ale culturii sociale contemporane si volumele de eseuri Idei si forme istorice si Memoriale. Vasile Pârvan este si cel care a organizat Școala română din Roma, a inițiat si condus apariția anuarelor acesteia „Ephemeris Dacoromana” și „Diplomatarium Italicum”, precum si prima serie a revistei „Dacia”.
Din pacate o banala apendicita a curmat, la 26 iunie 1927, viata unuia dintre cei mai mari savanti pe care i-a dat Romania. Avea doar 45 de ani ....
Invitata emisiunii este doamna prof.univ.dr.Ecaterina Lungu de la Universitatea Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu