Aceste cuvinte rostite de Primul Ministru al unei Romanii care credea inca in posibilitatea revenirii la democratia cea adevarata ne arata clar ca "democratia populara" insemna cu totul altceva. Moartea reactiunii era era de fapt programul electoral dar si de perspectiva al guvernului, al partidului comunist care il conducea dar mai ales al marelui regizor de la Kremlin."Daca reactiunea castiga credeti ca o s-o lasam in viata 24 de ore? O sa ne luam imediat revansa."Petru Groza,14 februarie 1946
Nu stim ce vor fi inteles petrolistii carora li se adresa Groza. Este insa clar ca strategia de preluare totala a puterii de catre comunisti le era necunoscuta sau le parea de necrezut chiar si liderilor partidelor democratice, adiaca celor ce intruchipau condamnata reactiune... Daca ar fi descifrat semnele ? Daca le-ar fi descifrat tot nu credem ca ar fi putut impiedica comunizarea Romaniei.
Vorbele lui Groza mai arata insa si altceva. Conducatorul guvernului de "larga concentrare democratica" se temea de alegeri fiindca stia ca optiunile populare nu-i sunt favorabile. Asa a si fost cu toate ca pentru a limita proportiile infrangerii (rezultatele adevarate erau oricum destinate unor, putini, privilegiati) s-a desfasurat o intreaga gama de actiuni de "inginerie politica".Intre ele, extrem de importanta, cea de subminare a puterii si influentei opozitiei. Aici se incadreaza si crearea de dizidente, inventarea sau descoperirea tovarasilor de drum.
La 10 mai 1946 presedintele PSD, Constantin Titel Petrescu si un grup de fideli este silit sa paraseasca propriul partid ce votase continuarea colaborarii cu comunistii. Este provocata si "scindarea frontului burghez".Este stimulata dizidenta Anton Alexandrescu , din PNT si mai ales este cultivat autenticul om politic Gheorge Tatarescu pentru a da o lovitura puternica liberalilor.
Acelsi istoric subliniaza " respectabilitatea burgheza" a lui Tatarescu pe care "sovieticii, cu marea lor abilitate, erau hotarati s-o exploateze la maximum" dar si "trecutul usor santajabil" care il facea pe Tatarescu aliatul perfect.Vom vorbi in emisiunea din aceasta saptamana despre tovarasi de drum cu speciala subliniere a taiectoriei lui Gheorghe Tatarescu. de ce era atat de important Tatarescu pentru comunisti ? Iata opinia regretatului istoric Florin Constantiniu : " In cosmetica politica, destinata sa convinga Occidentul ca URSS nu aduce la putere partidele comuniste in tarile ocupate de Armata Rosie, ci sprijinea coalitii ale "fortelor antifasciste", prezenta lui Gheorghe Tatarescu ( ca vicepremier si Ministru de Externe) era arhioportuna: un fost prim ministru al unui guvern regal, binecunoscut in Occident si in relatii stranse cu presedintele Cehoslovaciei ,Edvard Benes, el insusi conins ca "lumina vine de la rasarit"
Vom urmari in detaliu traiectoria politica a lui Gheorghe Tatarescu incercand sa intelegem si aceasta dimensiune, sa-i zicem diplomatica, a procesului de preluare a puterii de catre comunisti in Romania avandu-l ca invitat pe domnul conf.univ.dr. Virgiliu Tarau de la Universitatea "Babes Bolyai " din Cluj Napoca, un cercetator ale carui contributii stiintifice sunt esentiale pentru intelegerea modului in care s-a produl instaurarea comunismului la noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu