vineri, 20 ianuarie 2012

Nicolae Iorga sau despre patriotism.


"Copil minune" care la sase ani stia pe de rost Letopisetele lui Kogalniceanu,vorbea mai multe limbi straine ,isi lua la 17 ani licenta in filologie greaca si doctoratul peste patru ani la Universitatea din Leipzig- Nicolae Iorga ramane un roman fara pereche.
Nicolae Iorga
        Astfel isi incepe doamna prof.dr Georgeta Filitti amplul studiu introductiv la volunul "Nicolae Iorga. Discursuri parlamentare (1907 - 1917)" lucrare recent aparuta la editura moldoveneasca Mesagerul .






        Domnia sa este invitata emisiunii  de astazi in care vom discuta fireste despre Iorga dar si despre patriotism ,un setiment care pare pentru multi cazut in desuetudine.
        Speram sa invatam cu totii cate ceva de la genialul nostru inaintas ,chiar si unii .... oameni politici  desi aceaste eventualitate era privita cu scepticism de invitata noastra. Iata un scurt citat din alocutiunea pe care doamna Georgeta Filitti a rostit-o la lansarea cartii desfasurata in decembrie 2011 la sediu Fundatiei Nicolae Titulescu :

      "Ce cred eu ca ramane de la Iorga, dincolo de stralucirea verbului, de cunostintele fantastice, este acest indemn, aceasta aproape obligatie pe care o avem de a reflecta la niste lucruri. Simpla lectura a discursurilor te sileste sa te gandesti.
       Veti vedea ca in istoria noastra sunt niste permanente. Legenda mesterului Manole nu este proprie numai spatiului romanesc, ci spatiului balcanic. Cu alte cuvinte: creatie si demolare, realizare si pradaciune, disparitie.
     Sunt optimisti cei care spun ca ar trebui totusi ca parlamentarii de astazi sa citeasca, sa se gandeasca... Nu. Fiecare generatie din Romania este obligata (sau daca nu fiecare generatie, atunci o data la trei generatii) sa repete, catastrofal, niste lucruri care sunt la indemana.

     Citeste-l pe Kogalniceanu si ai niste solutii! Citeste-l pe Iorga si ai niste solutii. Tu, astazi, omul din 2011-2012. Dar intervine o autosuficienta - ma refer la omul politic, caci omul de pe strada nu e un factor de decizie.
     Clasa politica simte nevoia sa-si traiasca propria experienta. De multe ori e o experienta stupida, pentru ca de fiecare data inventeaza apa calda. Da - suntem sortiti mereu sa inventam aceasta apa calda."

       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu