"
Un barbat aratos, cu parul si barba carliontate, poseda atat o buna dispozitie cuceritoate - se spune ca, atunci cand strangea mana cuiva, nu-i placea sa fie el primul care sa si-o retraga - cat si o spiritualitate charismatica. Starnea admiratie prin integritatea si inteligenta de care dadea dovada." Era cel mai bun dinte noi " aveau sa spuna razboinicii sai si era supranumit al - Amin, cel in care se poate avea incredere".
Acesta este portretul pe care il recompune din cronici si bogata literatura ce i-a fost dedicata Profetului, Simon Sebag Montefiore autorul monumentalei lucrari "
Ierusalim. Biografia unui oras".
Se implinesc chiar pe 8 iunie 1380 de ani de cand Profetul Mahomed a parasit aceasta lume.Un excelent prilej, am considerat, pentru a vorbi despre Islam si despre fondatorul sau, Mahomed - " Cel Laudat ".
Am apelat pentru deslusirea obiectiva a unor realitati, mituri, sensuri sau consecinte la o distinsa cercetatoare doamna
lector univ.dr.Laura Sitaru, prodecan al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti.Studiile efecuate la universitatile Bucurestisi Georgetown, stagiile de documentare de la Cairo si Tunis, lucrarile si traducerile publicate sunt tot atatea recomandari dar si garantii ca delicata intreprindere de a ne infatisa o personalitate de exceptie, o religie nu odata interpretata in necunostinta de cauza va fi tratata cu competenta si obiectivitate.
Vom vorbi mai intai despre biografia lui Mahomed cel pe care, in anul 610, arhanghelul Gabriel l-a vestit ca Dumnezeu l-a ales Mesager si Profet.
Se spune ca, apoi, acelasi arhangel l-a trezit intr-o noapte, pe cand Profetul dormea langa Kaaba si l-a insotit intr-o calatorie peste noapte ctre un sanctuar fara nume, Al Aqsa in liba araba.Mahomed il calarea pe Burak, un bidiviu inaripat ce avea chip de om.I-a intalnit pe "parintii" Adan si Avraam, pe "fratii "sai Moise,Iosif si Iisus inainte de a urca treptele unei scari pana la Cer ....
Calatoria peste noapte si
Urcarea au fost singurele elemente miraculoase din biografia fondatorului credintei islamice.
Musulmanii au ajuns mai tarziu sa creada ca Al Aqsa era Muntele Templului din Ierusalim unde au durat o faimoasa moschee,
devenita loc de pelerinaj la fel de vestit ca Umm al Qura ( mama oraselor) Mecca, cel mai venerat loc din lumea islamica, locul masterii Profetului, care adaposteste in incinta Marii Moschei .cel mai venerat sanctuar musulman Kaaba
Amintind locurile sfinte ale religiei musulmane nu putem sa nu mentionam un altul Iathreb devenit Madinat-un-Nabi adica, Orasul Profetului sau Medina cum este el cunoscut astazi .
|
Moscheea Profetului din Medina
De Medina se leaga insasi intemeierea islamului caci aici s-a refugiat Profetul in anul 622 cand a fost silit sa paraseasca Mecca ( Hegira).Anul 622 devine astfel inceputul calendarului islamic.Revenit la Mecca in 630, Mahomed incepe propagarea pe scara larga a monoteismului printr-o uriasa actiune de convertire continuata, dupa anul 632, de urmasii sai, Succesori ai Trimisului lui Dumnezeu. Primul dintre ei a fost Abu Bakr, socrul sau apoi Ali,var dar si ginere al Profetului - casatorit cu Fatima, unicul copil.Asasinarea lui Ali si rascoala pornita de fiul acestuia, Husein, stranepotul lui Mahomed au condus la Marea Schisma a Islamului. Sunitii si siitii nu au gasit nici astazi punti care sa le faciliteze reconcilierea.
Vom mai vorbi despre legea islamica Sharia in vigoare si astazi,neschimbata , in unele tari arabe dar si despre esenta religiei musulmane in incercarea de a explica realitati contemporane si de ce nu, de a depasi prin cunoastere si intelegere, proprii prejudecati. Nu in ultimul rand va promitem ca daca va veti exprima interesul pentru astfel de teme vom reveni incepand din toamna cu alte emisiuni.
|