miercuri, 27 februarie 2013

Ion I.C.Bratianu,un model ?

                                                                 
"Un popor care nu stie sa-si apere drepturile sale, in zadar asteapta sprijin peste granita"
                  Ionel Bratianu

       Cu 85 de ani in urma, joi 24 noiembrie 1927 ora 6.45, romanii il pierdeau pe Ion I. C. Bratianu cel care pentru multi este si astazi cel mai important om politic roman ....Folosind o expresie comuna am putea spune ca "a murit cu zile". Astazi infectia de care a suferit s-ar vindeca probabil cu cateva antibiotce. Atunci insa amigdalita a evoluat in "anghina strptococica cu septicemie" si nici un tratament nu i-a mai fost de ajutor.
  
      Ii vom dedica emisiunea de astazi pe parcursul careia ii veti putea asculta si vocea. Sunt multe ratiunile pentru care ne intoarcem la evocarea unor astfel de personalitati si intre ele un motiv puternic al fi acela ca se tot vorbeste despre lipsa de modele, despre confuzia de valori care ar 'justifica" in viziunea multora realitatea de astazi si mai ales imposibilitatea de a o schimba... Asa sa fie oare ?
     Vom cita in randurile ce urmeaza cateva dintre frazele rostite sau scrise de I.I.C.Bratianu in incercarea de a-l cunoaste cat mai direct posibil si de aprecia daca modul sau de a gandi politica s-a...perimat.
           
"Cei mai multi isi inchipuie ca politica e un fel de distractie cu foloase si onoruri.politica e ceva grav,grav de tot. ai in mana viata si viitorul tarii tale."
            "In chestiunile cele mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotareasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inlt si sigur al principiilor"

 Si iata un cuvant adresat in 1919, parlamentarilor :

        " Sunteti domnilor,reprezentantii unui popor care este mandru si poate fi mandru de trecutul sau si care trebuie sa aiba mereu incredere in viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba in lume; fiti cat mai modesti pentru persoana dumneavoastra, nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati."

               Despre Ion I.C.Bratianu s-a scris si se va mai scrie s-a vorbit si se va mai vorbi ! O vom face si noi astazi cu normalitate, fara exaltari sau cuvinte bombastice, cu convingerea ca istoria noastra are personalitati care merita sa fie evocate si care pot fi chiar.... modele. 
           
      Invitat este domnul profesor universitar dr.Ion Bulei un excelent cunoscator al perioadei, al personalitatii care este personajul principal al emisiunii dar si al doctrinelor politice ce dominau epoca.

miercuri, 6 februarie 2013

Islam - religie,istorie,interpretari


         Constatam ca, in vremea noastra, referirile la Islam si la lumea islamica au parasit in mare parte abordarile idilice ale basmelor, pildelor de intelepciune. Chiar referirile la prioritatile stiintifice pe care le datoram cu totii invatatilor arabi sunt tot mai rare.
Moscheea albastra - Istambul
         Este in schimb prezent din ce in ce mai mult un discurs politic si politizat cu accente pe pericolele ce pot veni din aceasta zona prezentata ca fiind greu de descifrat si desigur greu de inteles. In acelasi timp, in spatiul public, se aud mai putin vocile intelectualilor, ale specialistilor in cultura si civilizatia islamica si tot mai mult cele ale analistilor, oamenilor politici, militarilor.este in consecinta tot mai greu, pentru noi cei din public, sa ne facem propria parere sa ne formulam propriul punct de vedere. Ne lipsesc conostintele, ne lipsesc reperele, ne lipseste si timpul pe care sa-l dedicam lamuririi unor nedumeriri.....

Moscheea albastra - interior
               Ne-am adresat de aceea unui excelent specialist in istoria si civilizatia islamica, doamna lect.univ.dr.Laura Sitaru, prodecan al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de la Universitatea Bucuresti.

         Vom vorbi in aceasta emisiune mai ales despre un termen intens folosit dar de cele mai multe ori gresit inteles : JIHAD. Este un cuvant a carui radacina inseamna "a se stradui, a se zbate, a se sili".
         Vom afla de pilda ca exista doua Jihaduri, cel minor si cel major, care este, in credinta musulmana, semnificatia lor corecta, in ce masura ea este astazi respectata de credinciosi dar si cum este perceput sensul lor in afara lumii islamice.
          Iata de examplu cum infatiseaza Seyyed Hossein Nasr profunda semificatie a Jihadului major, cel interior pe care "omul trebuioe sa-l poarte in permanenta inlauntrul sau" subliniind ca el consta in "tensiunea constanta intre ceea ce parelnic si ceea ce realmente suntem ......"