Reproducem mai intai proclamatia pe care, la 15 ocombrie 1922, Regele Ferdinand I o adresa participantilor la ceremonia si serbarile incoronarii desfasurate la Alba Iulia si in egala masura, tuturor romanilor.
„Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, rege al României, am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe tron am rugat cerul să dea rod muncii ce, fără preget eram hotărât să închin iubitei mele ţări, ca bun român şi rege. Pronia cerească a binecuvântat şi prin bărbăţia poporului şi vitejia ostaşilor ne-a dat să lărgim hotarele Regatului şi să înfăptuim dorul de veacuri al neamului nostru. Am venit astăzi cu regina, care ne-a fost tovarăşă în credinţa neclintită la restrişte şi la bucurie ca printr-această sărbătoare să consacrăm în faţa Domnului şi a scumpului nostru popor legătura ce ne uneşte deapururea cu dânsul.
Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, coroana de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe acei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare. Într-aceste clipe gândul meu se îndreaptă cu recunoştinţă către viteaza şi iubita noastră armată.
Pentru răsplata trudelor trecutului, rog Cerul ca poporul nostru să culeagă în pace roadele lui binecuvântate şi să propăşească în linişte, frăţie şi muncă harnică. Cu inima plină de dragoste şi credinţă mărturisesc dorinţele sufletului meu. Vreau ca ţărănimea, stăpână pe veci pe ogoarele ce le-a dobândit, să le aibă de-a puterea de rodire în folosul ei şi al binelui obştesc. Vreau ca muncitorimea, credincioasă patriei, să-şi afle soarta tot mai prosperă într-o viaţă de armonie şi de dreptate socială. Vreau ca, în hotarele României Mari, toţi fiii buni ai ţării, fără deosebire de religie şi de naţionalitate, să se folosească de drepturi egale cu ale tuturor românilor, ca să ajute cu toate puterile statul, în care Cel de Sus a rânduit să trăiască împreună cu noi.
Vreau ca românii din toate straturile sociale, însufleţiţi de năzuinţa unei înfrăţiri naţionale, să se folosească toţi de legitima ocrotire a statului. Vreau ca în timpul domniei mele, printr-o întinsă şi înaltă dezvoltare culturală, patria noastră să-şi îndeplinească menirea de civilizaţie ce-i revine în renaşterea orientului european după atâtea veacuri de cumplite zbuciumări. Sunt sigur că, în îndeplinirea marei noastre datorii voi avea sprijinul tuturor bunilor fii ai ţării, nedespărţiţi în gând şi-n faptă în jurul tronului. Acestei sfinte misiuni, în neclintita unire cu poporul nostru, voi închina toate puterile mele de om şi rege şi asupra ei chem, în această zi solemnă de înălţare sufletească binecuvântarea celui atotputernic."
Vom vorbi despre eveniment, despre contextul politic si social al desfasurarii lor fara a neglija aspectele sa le spunem ancdotice,mica istorie, care il insoteste in timp aducand un plus de ....sare si piper.
Vom discuta desigur si despre pozitiile nuantate adoptate de unii lideri politici marcanti. De pilda cele ale generalului Averescu si a lui Nicolae Iorga (care a acceptat sa participe doar din devotament pentru Coroana). Sau ale lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache care impreuna cu prtidele pe care le conduceau, Partidul National Roman si Partidul Taranesc, au refuzat invitatiile la Alba Iulia afirmand ca Sebarile Incoronarii fusesera coborate la " rolul unei simple manifestatii de partid". Se avea desigur in vedere influenta veche si noua pe care Ionel Bratianu si PNL o exercitau asupra Suveranului.
Lipsa de viziune ? Greu de etichetat altfel acest tip de atitudine care chiar daca avea o solida motivatie in acea vreme este dificil de inteles astazi.....
Evenimentul desfasurat cu noua decenii in urma a ramas in istorie ca unul de triumf national. Marele savant Nicolae Iorga aprecia ca atunci "printr-un fericit destin, i-a fost dat Regelui Ferdinand sa poarte coroana stropita cu mult si scumpsage, sa culeaga dupa trei sute de ani mostenirea lui Mihai Viteazul"