marți, 24 aprilie 2012

IN MEMORIAM - acad . FLORIN CONSTANTINIU


       Am ezitat cateva zile inainte de a posta acest text.....Veti fi de acord cu mine ca la despartirea de oameni pe care i-ai pretuit si iubit cuvintele se oranduiesc mai greu in propozitii si fraze si nu exprima nici pe departe avalansa de imagini ,sentimente ,amintiri ce isi cer intaietate .Aproape ciudat insa ,cele ce-si castiga dreptul sa ne reprezinte sunt de cele mai multe ori conventionale si chiar banale .De aici ezitarea. Cum sa infatisezi o astfel de personalitate ,atat de diferita de conventional ,de obisnuit ?
         L-am cunoscut pe acad Florin Constantiniu acum mai bine de doua decenii si m-a fascinat din prima clipa . Nu stiam ce sa admir mai intai ,inteligenta ,pasiunea ,educatia ,altruismul ,grija ca nimeni in prezenta lui sa nu se simta stanjenit .......
In orice carte sau la orice aparitie publica il descopereai acelasi adica ....surprinzator !
            Sub vraja cuvantului sau,

trecutul prindea pa data contur ,personalitatile lui evoluau ca intr-o opera cinematografica in care regizorul le ajuta sa fie .....chiar ele insele .
         Am petrecut multe ore in compania sa .Ore in care am discutat indelung despre istorie ,despre lumea de ieri dar si desprea cea de astazi .Am remarcat deplina sa sinceritate atunci cad rememora trecutul ,cu competenta omului de stiinta dar si atunci cand se ingrijora in ceea ce priveste prezentul si mai cu seama viitorul ."Este poate cel mai obiectiv istoric roman" mi-a spus odata domnul Corneliu Coposu la inceputul anilor ;90.Il citez pentru ca marturia sa este a unui martor al istoriei ,a unui actor al istoriei dar si a unui intelept .Academicianul Florin Constantiniu era o sinteza unica de calitati . De aici succesul - O istorie sincera a poporului roman - este fara indoiala un exemplu ,de aici admiratia si tot de aici unele ....invidii .      
       Va fi avut si defecte  ? Cu siguranta . Indraznesc insa sa sustin ca nu ele au contat si nu ele vor conta in aprecierea sa.
       Academicianul Florin Constantiniu a fost un om profund religios .Tocmai de aceea va invit sa ascultati vocea sa cu un timbru inconfundabil intr-o emisiune in care ne-a vorbit despre credinta .
                     A plecat dintre noi in Vinerea Mare ,a fost inmormantat a doua zi de Pasti .Va fi fiind aceasta trecere parte a unei Taine ?      

                                                                              

joi, 12 aprilie 2012

Ion Gavrila Ogoranu .Aproapele in slujba Aproapelui .




                Brazii se frang dar nu se indoiesc ,un titlu excelent ales pentru cartea unei vieti traite cu demnitate .
                L-am cunoscut pe autor ,pe Ion Gavrila Ogoranu !



                 A fost una dintre sansele pe care mi le-a oferit profesia de ziarist .De ce o sansa ? Va voi povesti o intamplare .....
                 Era o zi de vara ,la inceputul anilor '90 .ma afam impreuna cu ion Gavrila Ogoranu intr-una dintre celulele temnitei de la Sighet ,transformata de Fundatia Academia Civica in Memorial ,in chiar celula dedicata luptei partizanilor anticomunisti din muntii Fagaras .ni s-au alaturat doi  tineri vizitatori ,un german si un roman .Nu stiau prea multe prea multe despre comunism si au ascultat fascinati explicatiile date cu competenta ,calm ,detasare si nemarginita bunavointa de omul in varsta ,cu plete albe ,ochi albastri ,figura blada si vorba linistita .
                   Cine este ? M-au intrbat la sfarsit .Este omul a carui fotografie din tinerete tocmai o priviti - am raspuns si apoi dupa o clipa de ezitare am adaugat : un erou .

      De ce am ezitat ? Pentru ca multe cuvinte ,stim cu totii ,si-au pierdut prin folosire abuziva....sensul .In cazul lui Ion Gavrila Ogoranu era ,pur si simplu ,cuvantul potrivit .
      Cum altfel l-am putea numi pe cel care la 24 de ani student fiind la doua facultati (agronomia din Cluj si Institutul de Studii economice din Brasov ) ,a ales sa se opuna cu arma regimului comunist.
       A facut-o in Muntii Fagaras si nu numai ,pana in 1958 .Impotriva grupului sau de tineri au fost trimise numeroase potere de militieni si securisti fara insa a reusi sa-i captureze. Desigur ,extrem de important a fost ajutorul pe care partzanii l-au primit de la localnici ,de la cei care ii considerau de-ai lor.
      Asa se explica faptul ca a fost judecat in lipsa,in 1951 si fereste ,condamnat la moarte . A scapat insa atunci dar si maintarziu de condamnare ,in mare parte datorita curajului dovedit de sotia sa , Ana care l-a ascuns in satul Galtiu din judetul Alba pana in anul 1976 !


         
        Cand ,in sfarsit ,a fost descopetit de Securitate ,tot ea a fost cea care areusit ca poveste vietii sale sa fie cunoscuta de Presedintele Richard Nixon si la interventia acestuia sa se pronunte gratierea .
        Exista momente in istorie cand cineva este chemat sa se sacrifice , obisnuia sa spuna Ion Gavrila Ogoranu vorbid despre lupta pe care au purtat-o el si cei care i-au impartasit nu doar convingetile ci si curajul . Era convis ca numai astfel celalti ,contemporani sau urmasi vor putea trai in demnitate .
         Ioan Gavrila Ogoranu ,bradul de la Galtiu s-a frant in mai 2006 ,niciodata nu s-a indoit.

         Puteti sa-i ascultati vocea si sa-i apreciati sinceritatea si intelepciunea intr-o inregistrare document pe care am realizat-o in decembrie 1998 . Tema emisiunii difuzata atunci in premiera : Aproapele in slujba Aproapelui .
         Dan Manolache  va ureaza sa va insoteasca linistea ,lumina si speranta in trecerea si petrecerea Marii Sarbatori a Invierii Domnului nostru Isus Hristos .

marți, 10 aprilie 2012

Asa ne place istoria ! Magazin Istoric ,45 de ani de aparitie !


        A fost o vreme in care istoria noastra si nu numai a noastra parea ca exista doar penru a dovedi ca omenirea se indrepta " legic" catre " ultimul sau stadiu de dezvoltare " adica oranduirea comunista ...Inceputa inca din Comuna Primitiva ,lupta de clasa avea ,fireste ,sa-si gaseasca si ea un sfarsit glorios .
        Cu atat mai mare ne-a fost bucuria sa descoperim  ,nu doar in amintirile parintilor si bunicilor ,in afirmatiile retinute ale profesorilor sau in cartile salvate in bilioteca de acasa ,ci chiar intr-o revista cu tiraj de masa ,sa descopem asadar ca exista si o altfel de istorie si anume cea adevarata .Revista era ,fireste ,MAGAZIN ISTORIC   iar primul  numar a aparut in aprilie 1967 adica cu exact 45 de ani in urma .
         Satisfactia era sporita si de faptul ca noi ,cititorii ,ne puteam face propria parere despre evenimente din trecut citind chiar documente sau marturii si nu doar interpretarea lor .Astfel ,de pilda ,in primele 6 numere au fost publicate Stenogramele Conferintei de la Ialta ( minuta sovietica ,confruntata si completata cu minutele delegatiilor britanica si americana) ,iar pe parcursul unui intreg an,tot incepand cu primul numar , Memoriile lui Constantin Argetoianu ...                                                                                                 Aparitia Magazinului Istoric a fost ,fara indoiala o decizie politica .Intr-o perioada caracterizata de un anumit liberalism ,partidul dorea ca printr-o reevaluare a trecutului ,prin renuntarea la stereotipurile ideologice ce i se aplicau ,sa se legitimeze ca partid national. Va fi reusit ? Nu vom starui asupra formularii unui raspuns.Vom spune doar ca asemenea invataturii desprinse din cunoscutul proverb unde dai si unde crapa efectul aparitiei revistei a fost mult mai amplu . Acest succes s-a datorat in cea mai mare parte profesionalismului ,diplomatiei si curajului corpului sau redactional .Iata doar cateva fotografii istorice pe care cu amabilitate ni le-au pus la dispozitie colegii nostri de la Magazin Istoric :



              

              Generatii de cititori si-au completat sau chiar si-au format o cultura istorica ,de mare ajutor pentru a-si castiga o adevarata independeta de gandire .Magazinul Istoric si-a pastrat atractivitatea chia daca in anii '80 ,tot mai putine erau paginile necontaminate de cultul personalitatii sau de constrangerile ideologiei .
               Vom vorbi despre trecutul revistei apelad si la fonoteca emisiunii Pagini de Istorie in care am pastrat cateva interviuri realizat la alte momente aniversare sarbatorite in 1992 sau 1997 .Ii vom putea astfeu rauzi sau auzi ,vorbind despre Magazin Istoric pe Dumitru Almas - primul sau director , Constantin Antip - primul redactor sef ,acad. Virgil Candea - unul dintre primii colaboratori ,parintele profesor Dumitru Staniloaie si fireste Cristian Popisteanu al carui nume este aproape sinonim cu cel al revistei .
                Vom vorbi asadar despre trecutul dar si despre prezentul revistei avandu-i ca invitati in studio pe domnii Marian Stefan ,din 1967 membru al redactiei si Dorin Matei ,actualul redactor sef al Magazinului Istoric .

marți, 3 aprilie 2012

Gheorghe Tatarescu ,"Omul Regelui" devenit "tovaras de drum"


        Personajul principal al emisiunii de astazi este ,ca mai toti cei ce s-au indeletnicit cu politica pe la noi ,un personaj controversat . Mai mult decat altii Gheorghe Tatarescu a starnit reactii de antipatie desi bilantul sau ,in calitate de ministru sau prim ministru este unul remarcabil .Este credem indeajuns sa subliniem ca in perioada in care a detinut demnitatea de Prim Ministru ,Romania a inregistrat cea mai mare dezvoltare economica din istoria sa .                                                                                                                      


Anul 1938 a ramas multa vreme un reper in analiza progresului tarii noastre .Aprehensiunile sunt  mai degraba legate de modul in care si-a croit cariera .Gheorge Tatarescu era in constiinta celor care nu il apreciau mai degraba un politician decat un om politic ,preocupat doar de propria cariera si fara respect pentru cei carora le datora ascensiunea .Este de altfel si una dintre distinctiile pe care vom incerca sa le facem astazi in discutia cu un remarcabil specialist in istoria contemporana a Romaniei  ,domnul prof.univ. dr. Ioan Scurtu ,autorul multor lucrari de referinta pentru intelegerea acestei perioade .

prof.univ.dr. Ioan Scurtu

       Iata doar cateva repere ale biografiei politice ce il defineste pe Gheorghe Tatarescu ca reprezentant de marca a elitei politice romanesti din vramea sa :
       Isi incepe cariera in 1919 cand devine deputat din partea PNL .Era desigur mai mult decat o speranta politica date fiind originea ( era fiul generalului Nicolae Tatarescu si al Sperantei Paraianu ,descendenta a unei vechi familii boieresti ) si educatia (studii juridice la Bucuresti si doctorat in drept la Paris) .
       Confirmarea a venit destul de repede Tatarescu acupand sccesiv insemnate functii in guvern - Subsecretar de Stat la Ministerul de Interne ( 1923 -1926 si 1927 -1928 ) ,Ministru al Industriei si Comertului (  1933 -1934) dar si secretar general al PNL (1931)
        Ascensiunea i-a fost favorizata si de prietenia cu I.G.Duca ,devenit dupa moartea lui Vintila Bratianu liderul PNL si  apoi Prim Ministru pana la disparitia sa tragica din 1933 .
       Totusi cel ce i-a acordat lui Tatarescu sansa de a conduce guvernul a fost Regele Carol II ,cel care a incercat sa aduca in prim plan tineri din toate partidele in dubla sa incecare de a reforma Romania dar si de a submina puterea si autoritatea partidelor pentru a domina  el insusi scena politica romaneasca .Repudiat de fostii colegi de partid ,Gheorghe Tatarescu a guvernat si a obtinut succese remarcabile ,in cea mai prospera perioada din istoria antebelica a Romaniei ( 1934 - 1940 ) . In aceasta perioada ,timp de un an a fost si primul Ambasador al Romaniei in capitala Frantei .
       Au urmat razboiul,coabitarea cu regimul comunist  (a ocupat functiile de Vice prim ministru si Ministru de Externe ,conducator al delegatiei tarii noastre la Conferinta de Pace de la Paris) si apoi indepartarea sa ca si a altor " tovarasi de drum " intemnitarea pentru o scurta perioada la Sighet arestul la domiciliu.
     Despre toate aceste dar si despre multe altele in emisiunea pe care va invitam sa o ascultati.