vineri, 16 decembrie 2011

Istoria romanilor,o perspectiva romano-americana .

        Emisiunea pe care va invitam sa o ascultati beneficiaza de prezenta in studio a doua personalitati ale istoriografiei noastre. Asadar domii acad. Dinu C. Giurescu si prof.univ.dr.Stephen Fischer - Galati dela Universitatea Colorado,de curand membru de onoare al Academiei Romane.
        Vom vorbi despre istoria spatiului romanesc asa cum este ea cunoscuta in America de ieri si de astazi.
        Domnul profesor Stephen Fischer - Galati si-a luat doctoratul la Universitatea Harvard și a devenit Distinguished Professor la Universitatea Colorado. A fost director al Centrului pentru studii slave și est-europene. Din 1967, editează publicația "East European Quarterly"iar intre 1951 și 1953, a lucrat la Departamentul de Stat al SUA, iar în vremea administrației Nixon a devenit consultant pentru problemele est-europene al Casei Albe.
         In aceasta din urma calitate domnia sa a fot nevoit sa indice pe harta pozitia Romaniei complet necunoscuta altfel de inaltele notabilitati americane. Tocmai de aceeea ne-am gandit sa staruim asupra consecintelor asezarii geografice asupra istoriei noastre.
          Un alt eveniment recent care l-a avut in prim plan pe profesorul american a fost lansarea de catre Editura Vremea a cartii "Stephen Fischer -Galati ,80 de ani jurul lumii-povestiti de Lia Ioana Ciplea"


          De pe site-ul Editurii am reprodus o scurta prezentare a cartii
      " Vlăstar al unei familii de origine germană, venită în România odată cu cel care avea să devină Regele Carol I, profesorul universitar american Stephen Fischer‑Galaţi, născut în Bucureşti şi îndrăgostit de oraşul natal, a cunoscut destinul comun intelectualilor din clasa lui socială.
       Necruţătoarea istorie a secolului XX l‑a obligat ca, după o copilărie marcată de bună educaţie şi de dragoste pentru studiu, să ia calea exilului, împreună cu întreaga familie. Povestea devenirii sale, însoţită de cea a neabătutei sale iubiri pentru ţară, istorisită Liei Ioana Ciplea şi redată de ea, cât mai fidel cuvintelor profesorului, formează substanţa volumului de faţă."

luni, 12 decembrie 2011

George Enescu .Un exil supravegheat ?


      Acesta este titul cartii despre care vom discuta in emisiunea de astazi .

                                                  

          Invitat este chiar autorul domnul conf.univ.dr.Ladislau Csendes ,un muzician indragostit de istorie.Domnia sa ,publica 50 de documente din arhiva CNSAS pe care le insoteste cu un amplu studiu - eseu ,cu cateva analize si consideratii muzicale pertinente dar si cu un CD pe care sunt imprimate,in interpretari de referinta ,ultimele lucrari ale maestrului .Este o carte pe care o datoram si exceletei colaborari intre SRR (prin Editura Casa Radio) si Muzeul Natonal "George Enescu".
          Autorul pune intrebari dar se fereste sa dea el insusi raspunsuri lasandu-si cititorii ca ,pe baza documentelor sau sub impresia muzicii enesciene, sa-si formuleze propriile opinii .

vineri, 2 decembrie 2011

Semne ale Unirii in Bucuresti



     Va invitam astazi la o calatorie prin Bucuresti . Nu va fi insa o simpla plimbare fara tinta ...Ne propunem sa urmam traseul parcurs ,la 1 Decembrie 1918 ,de Familia Regala ,de trupele romane si cele aliate care isi faceau intrarea in capitala in chiar ziua in care la Alba Iulia se hotara unirea cu Tara .


Parada Victoriei

             Ne vom folosi de amintirile asternute pe hartie de Regina Maria si de cunostintele deosebite in ceea ce priveste istoria Bucurestiului ale invitatului nostru ,domnul prof.dr. Panait I.Panait .

                "Ne-am intors cu adevarat, ne-am intors acasa dupa un surghiun de doi ani. Sa indrasnesc oare sa rostesc marele cuvant? Ne-am intors triumfatori!...Noi am pornit cei din urma. Regele cu mine, Niky deoparte si generalul Berthelot de cealalta. Dupa noi veneau generalii si toti adjutantii nostri si astfel trecuram solemn de-a lungul preacunoscutei sosele Kisselef, pe care erau insirate numeroase trupe; intai cele franceze si britanice, apoi ale noastre, in frunte cu regimentul meu 4 Rosiori.
  
                                                                                                                                                  Regina Maria

              Vom vorbi despre cladirile ,multe dintre ele existente si astazi ,aflate pe traseul parazii incercand sa le cunoastem istoria si cat mai multe intamplari di viata celor care le-au ctitorit sau le-au locuit . Si aici cunostintele dar mai ales talentul de povestitor al ghidului nostru se vor dovedi de nepretuit.


           "La mijlocul drumului ne-a intampinat un sobor de preoti in odajdii stralucitoare; venisera sa binecuvanteze intoarcerea noastra, steagurile noastre si ale aliatilor. S’au inaltat cantari solemne si ni s’a dat sa sarutam crucea.


Procesiune religioasa
           A doua oprire s’a facut in piata Victoriei. Aici ne-a intampinat dupa datina, primarul cu paine si cu sare, guvernul nostru, numerosi fosti ministri din toate partidele, corpul diplomatic, precum si o multime de doamne entuziaste care ma acoperira cu o ploaie de flori, lucru nu tocmai usor de infruntat cand esti calare.                                                                                                                         Regina Maria   

            Dupa aceasta, urma intrarea in oras de-a lungul vestitei Cai Victoria, scumpa inimilor romanesti...
Calea Victoriei la Capsa


          " Dupa defilare urma un Te-Deum, oficial la Mitropolie. Pe cand soseau oaspetii, am avut 10 minute de ragaz, in care sa-mi schimb uniforma in haine de sarbatoare. Slujba a fost scurta, solemna si impunatoare; biserica intunecoasa, era luminata de 1000 de faclii, iar pe cand ingenunchiam ca sa inaltam multumiri catre Domnul, cantarea unui cor de multe glasuri plutea in valuri deasupra capetelor noastre. La iesirea noastra din biserica, inainta spre noi generalul Grigorescu si in numele armatei ruga pe rege sa primeasca bastonul de maresal. Aceasta idee o dadusem eu generalilor, care se invoisera cu entuziasm, insa pentru Nando fusese ceva neasteptat. A fost adanc miscat."
                                                                                                        

                                                                                          Dealul Mitropoliei

          "Dupa aceasta plecaram spre casa, la caminul nostru, la Cotroceni. ........dupa acesti doi ani cumpliti, ne intorseram biruitori in ciuda nenorocirii si a umilintii, iar visul de veacuri al Romaniei, era acum implinit. Nu e de mirare ca-si iesise din fire poporul de atata bucurie, nu e de mirare ca pana si pietrele de sub picioarele noastre pareau ca ne aclama si, ca se imbata de gloria intoarcerii."
                                                                                                                                        Regina Maria
                                                                                                                                  
                                                                                                                                                            
                                                                                Curtea Palatului Regal

  Va invitam asadar la o emisiune despre Unire putin .......altfel !!!