miercuri, 6 iulie 2011

Despre viitorul imediat al discutiilor despre .....trecut !

               Dragi prieteni ai istoriei si ai emisiunii "Pagini de Istorie"  ,  

          Se spune  (eu o stiu de la Alexandre Dumas)   ca ultimul cuvant al Regelui Carol I Stuart a fost "Remember" . Se adresa atat prezentului regicid dar cred, mai ales ,viitorului momarhist ... De ce mi-am amintit aceast episod ? Pentru ca la noi mari personalitati ,mari evenimente ce ne influenteaza prezentul , aflate pe esafodul uitarii ,par a ni se adresa cu  acelasi strigat  ! Ca sa-l auzim trebuie sa citim,sa privim si/sau sa ascultam dar dupa toate acestea mai ales sa intelegem,sa ne formam propria parere . Acest din urma scop si l-a propus si emisiunea pe care o realizez de peste 20 de ani ...Voi fi reusit macar in parte ?   O intrebare la care eu nu pot da raspuns ... Daca v-a placut sa ne ascultati va rog sa o faceti si in vacanta de vara fie la radio fie accesand blogul emisiunii.
          Iata ce va propun spre ascultare sau reascultare :

                            Planeta Radio - Pagini de Istorie vara 2011


                                                     IULIE

8 iulie       Razboiul civil din SUA ,o perspectiva dupa 150 de ani . Invitat prof.univ.dr. Ion Stanciu

15 iulie      Bucurestiul lautarilor ( 1450 - 1950 ). Invitat prof.univ.dr. Viorel Cosma


22 iulie      Regina Maria .Invitat prof.univ.dr. Adrian Silvan Ionescu

29 iulie      Personalitati ale Romaniei de altadata . Constantin Xeni . Invitat prof. Marian Stefan

                                                    AUGUST

5 august     Totalitarismele secolului XX . Invitat prof.univ.dr. Virgiliu Tarau


12 august    Fereste-ma Doamne de prieteni .Invitat prof. Larry L. Watts

19 august    Primul razboi mondial ,desfasurare si consecinte pentru Romania . Invitat pro.univ.dr. Ion Calafeteanu.

26 august Pohod na Sibir .Siberia dus - intors 73 ruble .invitat cercetator.dr. Elena Siupiur

            Am postat si cateva dintre emisiunile care nu existau pe blogul nostru> vacanta placuta de ce nu insotiti din cand in cand si de o intoarcere in timp!!!!
                                       Dan Manolache

vineri, 1 iulie 2011

Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Romane (secolele XIX - XX)

     Spunem deseori ca avem o tara frumoasa .....Daca insa suntem rugati sa argumentam folosim aceleasi generalitati retinute din scoala : avem munte dar si mare,campii manoase,dealuri cu flori , paduri seculare, oameni primitori ,un cer albastru etc etc
      Invitatul emisiunii de astazi ,dl. dr. Narcis Dorin Ion ne va vorbi despre o Romanie a bunului gust ,a elitelor scolite in mari centre de cultura ,despre o Romanie pe care n-am stiut intotdeauna sa o pretuim ,pe care regimul comunist a privit-o cu ura si pecare unii dintre noi din ignoranta sau din lacomie am continuat sa o condamnam la uitare si chiar la distrugere.Domnul Narcis Dorin Ion este autorul unei carti frumoase,interesante si unice "" Elitele si Arhitectura rezidentiala in Tarile Romane ( sec,XIX - XX)
       Pe parcursul a peste 500 de pagini ne este prezentat istoricul a 8 familii boiresti dar si resedintele pe care acesti adevarati reprezentanti ai elitei romanesti le-au construit in folosul lor dar si ca exemplu penru cei in mijocuul carora isi traiau vietile.Dintre cele peste 1300 de cladiri reprezentative ridicate in secolele XIX si XX , autorul se opreste la cateva cu adevarat remarcabile.



                                                        Bucuresti - Palatul Cantacuzino

                                                   Deleni ,conacul familiei Cantacuzino- Ghica

                                                            Tescani - Concul Rosetti


            Curtisoara - Cula Tatarescu


Urlati - Conacul Bellu
                                                 

            Vazand  excelentele fotografii de exterioare si interioare ,citind adevarate studii genealogice dar si povestiri sau amintiri ramase de la propritari sau vizitatori ne simtim mai aproape de o lume in care ii aflam pe Bratieni si cunacul lor de la Florica in care printul Stirbey mai locuieste inca la Buftea sau ne putem imagina primiti la Deleni, conacul familiei Cntacuzino -Ghica...
        Despre aceste dar si despre multe altele vom vorbi in emisiunea din 1 iulie , o emisiune care se vrea si o invitatie de a descoperi o lume la fel de autentica ca si cea a satelor care are si ea nevoie de intelegere si chiar protectie petru a contura o Romanie intreaga.