vineri, 29 aprilie 2011

Sic transit gloria mundi !!!

                           Henri Philippe Benoni Omer Petain , Maresal al Frantei, Sef al Statului in perioada 1940-1944.
        Intr-o viata indelungata (s-a nascut la 24 aprilie1856 in mica localitate Cauchy a la Tour si a murit la 23 iulie 1951 pe insulita d'Yeu )  a urcat lent toate treptele gloriei,trepte pe care apoi le-a coborat cu rapiditate . Eroul de la Verdun ..........

                                              Maresalul Petain in plina glorie - decembrie 1918


                                                                Maresalii Petain si Joffre

........ onorat si celebrat pretutindeni a avut ambitia lipsita de viziune de a "salva " Franta colaborand cu invingatorii si ocupantii ei.

Intalnirea cu Hitler la Montoire
 Nu a fost singurul cuprins de aceasta orbire fatala ....


Impreuna cu Primul sau Ministru,Pierre Laval
 .....care l-a condus la un proces umilitor si la o condamnare la moarte comutata , tinandu-se cont de varsta sa inaintata ) la  inchisoare pe viata .

                                                                           La proces
             Desi nu s-a declarat un admirator al epocii napoleoniene , destinul l-a condus catre paralelisme ciudate.....a fost al doilea mareseal al Frantei ( dupa Ney) , judecat si condamnat la moarte si tot al doilea sef de stat ( dupa Napoleon ) , care si-a sfarsit viata  in detentie pe o insula din Atlantic .
             A murit insa senin , la 95 de ani departe de tot si de toate . Ii marturisea , la apusul vietii ,confesorului sau " Hitler? Nu-mi amintesc. In orice caz,daca l-am cunoscut e un om care mi-a facut mai mult rau decat bine ....."
             Vom vorbi  astazi depre Maresalul Petain avandu-l ca invitat pe dl. colonel dr.Petre Otu , incercad sa-i descifram personalitatea ,dar si urmarind sa punem in evideta eventuale similitudini cu traiectoria altor militari de prestigiu care au coborat in areana politica - intre ei fireste maresalul Ion Antonescu.

vineri, 22 aprilie 2011

Invierea Domnului - Istoria unei Mari Sarbatori


        Va invitam la o emisiune speciala pe care o ilustram , aici pe blog, cu cateva fotgrafii realizarte de colega noastra Mihaela Ghita ,care a cutreierat tara in cautarea unor astfel de frumuseti in stare pura.....Nu ne indoim ca ascultand dialogul pa care il vom purta cu invitata noastra ,doamna dr. Violeta Barbu - cercetator la Institutul de Istorie " Nicolae Iorga " al Academiei Romane , il veti ilustra, fiecare dintre dumneavoastra cu propriile imagini intiparite pe retina sufletului ! 
















vineri, 15 aprilie 2011

Razboiul civil din SUA , o perspectiva dupa 150 de ani !

    
      A fost cel mai sangeros razboi din istoria SUA ! A costat America moartea a peste 630 000 de soldati . Alti 325 000 de combatanti au fost dati disparuti.Se adauga alte sute de mii de morti din randul populatiei civile si imense pagube materiale.
       Razboiul de secesiune,desfasurat intre 12 aprilie 1861si 9 aprilie 1864 , nu ramane in istorie numai prin aceste triste recorduri .....si nici doar asociat destinului tragic al celui care prin curaj ,integritate morala,abilitate si nu in ultimul rand moderatie a contribuit decisiv la castigare lui,cel de al 16-lea presedinte american,

                         
              
                                                      Abraham Lincoln                                    
     Fara indoiala sfarsitul sau ( a murit asasinat dupa doar 5 zile de la obtinerea victoriei ) a impregnat  emotional adevarurile pe care timpul le-a pastrat sau legendelor pe care le-a construit .... Lincoln se mentine se pare pe primul loc in preferintele politice ale americanilor de astazi in timp ce figura oponentului sau ,primul si ultimul presedinte al confederatiei secesioniste ,                                                                                                    
                                                                                                     

                       Jefferson Davies apare astazi infinit mai estompata .
      Razboiul de Secesiune ramane credem in istorie si in memoria afectiva a americanilor dar si a omenirii prin consecintele sale  si semnificatiile lor...A pstrat si chiar a  intarit unitatea SUA, a condus la desfiintarea sclaviei a potentat schimbari majore de mentalitate.Dincolo de eroi si batalii dincolo de distrugeri si lacrimi , Razboiul de Secesiune a fost un conflict ,se pare inevitabil ,care a refacut unitatea tarii . De ce nu s-a putut gasi o rezolvare constitutionala a diferentelor de perceptie si de actiune , de ce ele nu au provocat  o miscare revolutionara ? Iata doar doua dintre intrebarile la care vom incerca raspunsuri in emisiunea de astazi.
           Invitatul nostru este domnul prof.univ.dr. Ion Stanciu de la Universitatea " Valahia " din Targoviste.

vineri, 8 aprilie 2011

Romania Regelui Carol I

            Intr-un eseu intitulat "Elogiul memoriei"si aparut in cartea "Despre lucrurile cu adevarat importante", Alexandru Paleologu se referea la conteporanii sai care nu vor sa afle sau sa-si aminteasca  "... de Romania de dinainte de 1940,de romania europeana,de Romania adevarata.
           Sunt cei - scria el - care nu mai vor sa stie nici de rege nici de liberalism,nici de marile valori ale culturii noastre .....
           O lume fara reprezentarea trecutului e o lume inbecila ,o lume fara onoare,o lume fara valoare. E o lume inexorabil sortita sa dispara .O lume amnezica nu poate fi o societate civila ,ci doar un agregat de hominieni ."
            Iata un motiv in plus pentru care ne-am gandit ca astazi sa ne intoacem in timp si sa evocam o Romanie ce isi cauta identitatea si locul intr-o Europa in curs de modernizare. Vom vorbi despre "Romania Regelui Carol I".Si asta cu atat mai mult cu cat astazi aniversam ziua de nastere ( 8/20 aprilie 1839) a primului rege al tarii , suveranul cu cea mai lunga domnie din istoria noastra .



        De ce este Carol I important ? Intrebarea este desigur retorica. Romania pe care a gasit-o in 1966 cand i-a fost oferit tronul Principatelor Unite nu mai semana absolut de loc cu cea pe care o parasea la 27 septembrie 1914 cand era condus cu respect spre Manastirea Argesului , locul sau de veci ....Romania era pur si simplu o alta tara. Vom evoca aceasta evolutie ce-a dreptul spectaculoasa intr-o emisune al carei invitat   este dl. prof.univ.dr.Ioan Bulei ,reputat specialist in istorie moderna.

vineri, 1 aprilie 2011

Pohod na Sibir !

       De ce oare suna infricosator acest vers al lui Puskin ? Avem desigur propriile imagini despre Siberia  ....si intre ele ,mai mult sau mai putin conturata cea a Gulagului . Un univers concentrationar in care
oamenii paseau ca intr-o alta lume abandonand, ca in pragul infernului,orice speranta !!!
       Si totusi ,din Iad , s-au mai intors unii oameni.... desigur nu in aceeasi lume si nu aceiasi oameni . S-au intors si cativa dintre ei ,au povestit !
       Povestile lor, venite de Dincolo au un dramatism egalat sau poate chiar depasit doar de chipurile celor care le istorisesc. Intre cei condamnati la plcare din lumea lor si din ei insisi,numerosi romani basarabeni... Despre ei  scrie cu sesibilitate , intelegere si iubire ,doamna dr.in istorie Elena Siupiur ,invitata emisiunii de astazi .



       Nu este doar o carte de istorie,nu este doar un roman,nu este doar un volum memorialistic ci un adevarat poem care le cuprinde pe toate !!!




Pentru a intelege mai bine trecutul autoarea a simtit nevoia sa paseasca pe acele pamanturi indepartate ... Efectul a fost cu totul extraordinar,frica ,acea teribila frica pe care o declansa cuvantul Siberia a disparut. S-a nascut o carte