vineri, 25 martie 2011

Comunismul Romanesc

      "Universul comunist s-a autodistrus,nu mai raman dupa el decat oameni care, fara sa fi fost invinsi , au trecut de la o lume la alta,reconvertiti la alt sistem,partizani ai economiei de piata si ai alegerilor libere sau reciclati in nationalism.Din experienta lor anterioara nu ramane insa nicio idee....Regimurile nascute in Octombrie nu lasa dupa ele decat ceea ce au negat "
                                                       Francois Furet - Trecutul unei iluzii

       Socotim ca acest citat din lucrarea marelui istoric si filosof francez poate fi un excelent punct de pornire pentru discutia pe care o vom purta astazi despre comunismul romanesc. O discutie la care sunt invitati trei tineri cercetatori extrem de competenti in analiza regimului de care Romania s-a despartit,macar formal,in decembrie 1989.Asadar invitatii emisiunii sunt domnii lect.univ.dr.Dragos Petrscu,presedintele Colegiului CNSAS, si dr. Cristian Vasile,cercetator la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane.Domniile lor s-au numarat printre participantii si organizatoriiprimei Conferinte Nationale "Comunismul Romanesc" ce a fost gazdiita , la sfarsitul saptamanii trecute , de Institutul "Nicolae Iorga".A fost primul eveniment parte a unui ambitos proiect pe care ,intiatorii il prezinta astfel :
               
           "Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” au iniţiat, în luna octombrie a anului 2010, proiectul Conferinţa Naţională «Comunismul Românesc» (C.N.C.R.).
          Proiectul îşi propune instituţionalizarea unei conferinţe naţionale dedicate dezvoltării studiilor privind comunismul românesc în context european. Conferinţa – care are un caracter interdisciplinar şi se adresează tuturor celor interesaţi de analizarea comunismului românesc – se va organiza în sala de conferinţe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” în luna martie a fiecărui an.
           Pentru a susţine pe termen lung acest proiect este nevoie însă de un efort comun, ce presupune şi crearea unei reţele naţionale de instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale care doresc să sprijine instituţionalizarea unei conferinţe anuale dedicate comunismului românesc. Prima ediţie a C.N.C.R. se va desfăşura în perioada 17-18 martie 2011 la Bucureşti cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est şi va avea ca scop prezentarea proiectului C.N.C.R. şi crearea reţelei menţionate. La această primă ediţie a  conferinţei sunt invitate instituţii şi organizaţii neguvernamentale care dezvoltă proiecte pe cel puţin una dintre
următoarele direcţii prioritare privind avansul cunoaşterii în domeniu: (1) Acces la surse, (2) Cercetare ştiinţifică,(3) Educaţie la nivel superior şi preuniversitar şi (4) Reprezentări publice şi memorializare, şi care prezintă un raport instituţional în acest sens."
         Una dintre temele pe care le consideram extrem de importante este aceea a prezentarii comunismului in intreaga sa complexitate cu adresabilitate directa celor care nu l-au trait ,asadar celor tineri.Scoala,cartile,filmele documentare ,expozitiile (cel putin in maniera in care le aflam astazi in spatiul public )par a nu fi suficiente pentru a capta atentia si a provoca reactii si reflectii in randul acestei categorii ...... Si atunci ? Vom propune in emisiune cateva idei. Asteptam insa cu interes si punctul dumneavoastra de vedere !!!

vineri, 18 martie 2011

Nicolae Titulescu.Trecutul unei.....amintiri !

Nicolae Titulescu (16 martie 1882, Craiova - 17 martie 1941, Cannes)

        Cu deosebire in aceste zile,gandul ni se intoarce la cel pe care unii "neprieteni " il numeau cu malitiozitate,dispret ,rautate sau dintr-o condamnabila ignoranta ''europeanul".
        Timpul a trecut,rautatile dar isi idolatrizarile s-au estompat dar,asa cum este si normal atnci cand este discutata activitatea dar si viata  personalitatilor,raman ....controverse.Ele nu il mai ating ,desigur,pe cel care isi doarme ,din 1992,somnul vesnic acolo unde si-a dorit prin testament " ...la Brasov,intr-un loc ceva mai la o parte.", adica intr-o cripta a bisericii Sfantul Nicolae. Ne intereseaza in schimb pe noi cei ce vrem sa intelegem vremuri,evenimente si oameni  "vechi" , in incercarea de a descoperi mersul istoriei si a ne explica,poate, lumea de azi...
          Dela cel care a dominat peste doua decenii politca externa a Romaniei ne-au ramas fapte si amintiri. Iata ,succint,faptele:de doua ori Minisru de Finante,preocupat  de reparatiile cuvenite Romaniei in urma participarii la Primul Razboi Mondial in calitate de semnatar pentru tara noastra,alaturi de dr. Ioan Cantacuzino, a tratatului de la Trianon la 4 iunie 1920,remarcabil delegat permanent al Romaniei la Societatea Natiunilor si faptunic,presedinte al Sesiunilor acestei organizatii doi ani consecutiv,1930 si 1931, in doua randuri Ministru de Externe .
           Daca bilantul faptelor este desigur incomplet,cel al amintirilor este,in mod firesc,subiectiv.
          "Un mare,un extraordinar talent.....deopotriva ganditor si orator" - spunea Take Ionescu.
          "Un om genial in sesul unei intelectualitati sclipitoare" - il caracteriza Alexandru Vaida Voievod.
          Am citat doar opiniile a doi oameni politici romani si vom incheia cu aceea a unui ilustrureprezentant al vietiipubice franceze, Edouard Herriot : "Ce om uimitor!In politicaextenae imbarcat pe o firava luntrisoara pe care o conduce ca pe un vapor mare;in politica interna sta calare pe o scandurica careia,pana la urma ,ii da o stabilitate de stanca. Acest ministru al uneu tari mici face o politica mare, Ce om uimitor!" Acest om uimitor a fost si un vizionar,.ela a lansat formula "spiritualizarea frontierelor",el a prevazut ,in 1937, nu doar izbucnirea razboiului mondial dar si tabara invingatoare...
           Nicolae Titulescu a fost poate ,uneori, stapanit si condus de orgolii si capricii, dar cine nu intelege mai ales astazi ogoliile si capriciile chiar daca nu apartin nici pe departe unor genii....
           La bilantul faptelor si amintirilor , Nicolae Titulescu ne apare a fi nu numai un mare roman dar si un mare european.
           Despre aceasta adevarata personalitate vom discuta in emisiunea de asatazi cu dl. prof.univ.dr. Ion Calafeteanu.

marți, 8 martie 2011

Contributia istoriei culturale si intelectual filozofice in intelegerea perioadei interbelice.

           
 
 
 
           Il mai putem intalni astazi pe Constantin Noica ? Intrebarea pare si este pana la un punct retorica! Avem la dispozitie, din fericire, toate cartile lui. Pentru a-l intelege putem apela la numeroase lucrari de exegeza si/sau analiza care i-au fost dedicate ... ...Si atunci ? Ei bine, tocmai aici apar nuantarile si clarificarile pe care le propune autorul recentei aparitii editoriale pe care o vom prezenta in emisiunea de astazi, dl.conf.univ.dr. Constantin Aslam .                                                                                                                                                                   
   
    


            Domnia sa pleaca de la constatarea ca "astazi avem un Noica multiplu ...rand pe rand ,ontolog, istoric al filosofiei europene si romanesti, fenomenolog, filosof al culturii, logician, mentor filosofic, indrumator cultural etc fara sa stim ce este Noica insusi. "Tocmai aceasta abordare neunitara, chiar fragmentara a personalitatii creatoare a filosofului poate genera confuzii si ni-l poate indeparta. Cu atat mai mult cu cat, ueori ,lupa maritoare a analizei nu este indreptata catre subiectul ei, ci intr-o mai mult sau mai putin discreta catre cel ce o analizeaza de cele mai multe ori in dezavantajul sau. Nmic nou am spune de la Eminescu incoace ...
             " Cum poate fi gandit Noica plecand de la el insusi ? " Raspunsul la aceasta intrebare fundamentala este chiar lucrarea pe care ne-o ofera Constantin  Aslam. O carte originala,proaspata,surprinzatoare, revelatoare....In acest prim volum,autorul a ales sa-l insoteasca pe Constantin Noica in anii tineretii pana prin 1947. Rezultatul nu este o biografie.Constantin Aslam se apropie de Noica din postura unui intelectual al epocii sale framantat de celeasi intrebari si incertitudini,confruntat cu aceleasi realitati, supus acelorasi influente......Este ajutat in acest demers de formatia sa dubla de filosof si istoric.
         Rezultatul  ? Noica ni se contureaza autentic,un adevarat lider spiritual al generatiei sale ,o constiinta a vremii  preocupat de "materialul romanesc de reflectie .....fara de care filosofia romaneasca nu-si va cunoaste niciodata izvoarele si va aparea ca o simpla reusita individuala uneori,asa cum e gandirea unui Conta,sau ca o neputinta colectiva ,asa cum hotara ,cu profetia unui duh al pustiului,Titu Maiaorescu".  
          Aceasta restituire a lui Noica este insa doar una dintre izbanzile cartii.Constantin Aslam este si un profund cunoscator al filosofiei romanesti de ieri si de astazi  - lucrarea sa "Palimpsestul identitatii romanesti" este un puternic argument. De aici o importanta dimensiune polemica a lucrarii sale care ii sporeste atractivitatea si valoarea.
           Emisiunea noastra de istorie  nu va aboda fireste intreaga problematica a cartii. Ne vom limita la a privi  perioada interbelica din perspectiva  istoriei culturale si intelectual filozofice conturata de gandirea lui Noica si avandu-l in calitatea de ghid  profesionist pe colegul si prietenul nostru ,dr. Constantin Aslam.     

joi, 3 martie 2011

Pagini din diplomatia Romaniei (II)

         Ministerul de Externe .......la trecut !!! Studiul ,semnat de dl. ambasador Constantin Ene ,cu care se dechide al doilea volum care aduna amintirile unor protagonisti ai diplomatiei romanesti din vremea comunismului,poate fi o excelenta baza de discutie pentru emisiunea pe care va invitam sa o ascultati astazi.Acelasi diplomat formula in cuvantul rostit la lansarea lucrarii, desfasurata la Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Extene la mijlocul lunii februarie si o intrbare incitanta : " Cum au putut coexista in comunism o politica interna stramba cu una externa in multe cazuri remarcabila ?" Iata asdar un alt subiect interesant pe care il vom aborda in dialogul  cu doamna prof.univ.dr. Viorica Moisuc dialog pe care vi-l propunem in  aceasta seara . Ne vom referi insa cu precadere ,asa cum este si firesc,la continutul cartii.

  
                                                            Pagini din diplomatia Romaniei, vol. II

                Am preluat de pe site-ul MAE comunicatul de presa in care este prezentata desfasurarea evenimentului :"Al doilea volum al lucrării ”Pagini din Diplomaţia României” a fost lansat astăzi în cadrul programului „Cartea lunii la MAE”.... Au participat: Sînziana Dragoş, director MAE, academicianul Dan Berindei, academicianul Răzvan Theodorescu, ambasadorii Constantin Ene şi Ion M. Anghel. De asemenea, au fost prezenţi membri ai Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, tineri diplomaţi, reprezentanţi ai presei.
              Volumul al doilea din „Pagini din Diplomaţia României” cuprinde momente de politică externă, relatate chiar de cei care au participat la realizarea lor. Sunt descrise şi analizate relaţiile diplomatice ale României cu Japonia şi China, statele europene, lumea arabă şi subcontinentul indian.
Referindu-se la lucrare, academicianul Răzvan Theodorescu a menţionat că „este o carte ce trebuie să contribuie la scrierea unei perioade din istoria României (...), o lucrare de istorie care va ajuta la scrierea altor istorii.”
Prin varietatea subiectele tratate, volumul îşi propune să  fie un ghid diplomatic pentru tinerii diplomaţi şi să ofere o nouă perspectivă de înţelegere a contextului politico-diplomatic din acea perioadă."
             

marți, 1 martie 2011

Congresul XX al PCUS. " Jos masca" tovarase .....Stalin !!!

        Intr-o celebra lucrare "Trecutul unei iluzii- Eseu despre ideea comunista in secolul XX", Francois Furet scria cu referire la fiii spirituali ai lui Stalin ca  "logica destalinizarii, asociata cu cea asuccesiunii ii va impinge inainte " adaugand ca totusi ei "erau incapabili sa-si inchipuie un univers politic diferit de al sau".
        In aceasta logica se plaseaza fostii colaboratori ai lui Stalin care in februarie 1956, la Congresul XX al PCUS ,se tranforma in "martori ai acuzarii,impotriva cauzei pe care au slujit-o..... Cum sa-i crezi?" se intreaba acelasi Francois Furet. Vom vorbi despre acest moment esntial al istoriei comunismului de la care se impinesc 55 de ani cu domnul dr.in istorie Cosmin Popa ,cercetator la Institutul de Istorie " Nicolae Iorga" al Academiei Romane un tanar si apreciat specialist in istoria URSS dar si a Rusiei postcomuniste. Domia sa a studiat la Moscova avand acces la o documentatie de prima mana.
           Sa prefatam aceasta discutie printr-o intoarcere la realitatile acelor vremuri. nu trecusera nici trei ani de cand "geniul popoarelor" parea ca si-a gasit linistea alaturi de Lenin...
                       

                                  
         Apropiatul sau colaborator dar si cel mai bine plasat dintre succesori,Lavrenti Beria ,fusese executat dar actualii stapani ai Kremlinului doreau cu orice pret sa-si garanteze pe deo parte supravietuirea fizica si ,desigur pe aceea politica.Pretul avea sa fie chiar imaginea lui Stalin .Nikita Sergheevici Hrusciv in de acum celebrul raport secret si nu numai aveau sa -smulga o masca la montarea careia contribuisera din plin.



                                      
                                                                 Stalin si Hrusciov
                      Demolarea statuii lui Stalin a fost temeinic realizata si completa.Oamenii sovietici care plansesera la despartirea de "marile conducator " celor care il urau ,indiferentilor ,sau celor care,in Occident, cazusera in mrejele propagandei li se infatisa un alt personaj,complet ...demachiat.
             Iata un portret pe care il face Hrusciov celui care se transformase "într-un supraom cu puteri supranaturale, asemenea celor ale unui zeu. Un astfel de om, chipurile, stie totul, vede totul, gândeste pentru toată lumea, poate face orice, si nu poate gresi."
                                     

                 Era in realitate un despot "are a practicat violente  brutale  nu doar împotriva a tot ce i se opunea lui, dar si împotriva a tot ceea ce i se părea caracterului său capricios si despotic că este împotriva conceptelor lui."
             Salin a initiat,spune Hrusciov ," conceptul de «dușman al poporului». Acest termen automat făcea inutil să se demonstreze greselile ideologice ale unuia sau mai multor oameni angajati într-o controversă. Făcea posibilă recurgerea la cele mai crude represiuni" viola "toate normele de legalitate revolutionară, împotriva oricui nu era în vreun fel de acord cu Stalin, împotriva celor care doar erau bănuiti de intentii ostile… În ansamblu, singura dovadă de vinovătie folosită, împotriva tuturor normelor stiintei legale din prezent, era «mărturisirea» acuzatului însusi." care "se obtineau prin presiuni fizice împotriva acuzatului."

                                    
            Crime care ,adaugam noi,ar fi fost scuzabile daca ar fi urmat linia lui Vladimir Ilici care
" a cerut tratarea fără crutare a dusmanilor Revoluției si ai clasei muncitoare si, când a fost nevoie, a recurs fără milă la asemenea metode… Dar Lenin folosea aceste metode doar împotriva adevăratilor dusmani de clasă [si] doar în cazurile cele mai necesare, când clasele exploatatoare încă mai existau si se opuneau viguros Revolutiei… Stalin, pe de altă parte, a folosit metode extreme si represiuni în masă într-o vreme în care Revolutia era deja victorioasă, când statul sovietic se întărise, …când Partidul nostru era consolidat politic si se întărise atât numeric, cât si ideologic........ S-a permis practica vicioasă de a ordona NKVD să pregătească liste de persoane… ale căror sentinte erau pregătite dinainte…
                      Nici din aura sa de conducator de osti nu mai ramane mare lucru :"În aceeasi idee, să luăm de exemplu filmele noastre istorice si militare si unele creatii literare. Ni se face rău când le vedem. Adevăratul lor objectiv este propagarea temei laudei lui Stalin ca geniu militar. Să ne amintim de filmul Căderea Berlinului. Aici joacă doar Stalin. El dă ordinele într-o sală cu multe scaune goale. Doar un om se apropie de el să-i raporteze ceva -- este Poskrebîșev, scutierul său loial. [râsete] si unde este comanda militară? Unde este Biroul Politic? Unde este Guvernul? Ce fac toti, cu ce se ocupă? Nu este nimic despre ei în film. Stalin actionează pentru toată lumea, nu dă socoteală nimănui. Nu cere sfatul nimănui. Totul este prezentat poporului în lumină falsă. De ce? Pentru a-l încununa pe Stalin cu glorie-- contrar faptelor si contrar adevărului istoric."
              Profilul criminal al lui Stalin este apoi completat de deciile prin care hotara"deportările în masă ale unor întregi popoare din locurile lor de origine, împreună cu toti comunistii si membrii Komsomol fără exceptie… Astfel, la sfârsitul lui 1943, când deja avusese loc o schimbare a situatiei de pe front în favoarea Uniunii Sovietice, s-a luat si s-a executat o decizie de deportare a tuturor karahailor de pe pământurile pe care ei trăiau. În aceeasi perioadă, la sfârsitul lui decembrie 1943, aceeasi soartă le-a fost rezervată kalmîcilor din Republica Autonomă Kalmîkă. În martie 1944, toti cecenii si ingușii au fost deportati iar Republica Autonomă Ceceno-Ingușă a fost lichidată… Ucrainenii au evitat aceeasi soartă doar pentru că erau prea multi si nu exista un loc în care să fie deportati. Altfel, [Stalin] i-ar fi deportat si pe ei." [râsete]
               Desigur Hrusciov nu vorbeste si despre alte crime nu mai putin atroce:foametea provocata in Ucraina ,deportarea romanilor basarabeni,construirea unei lumi paralele "Arhipelagul Gulag"
               "Invatatorul popoarelor " este deposedat si de faima de conducator infailibil al miscarii comuniste internationale " Odată, când am venit de la Kiev la Moscova, am fost invitat să-l vizitez pe Stalin, care, arătându-mi o copie a unei scrisori recent trimisă lui Tito, m-a întrebat: «Ai citit asta?» Neasteptându-mi răspunsul, a continuat: «Am să dau din degetul mic -- si n-o să mai fie Tito. O să cadă.» Am plătit scump pentru acest «dat din degetul mic». Această afirmatie reflectă mania lui Stalin pentru grandoare, dar exact asa actiona el. "  "A pierdut complet constiinta realitătii. si-a demonstrat suspiciunea si aroganta nu doar în relatiile cu indivizii din cadrul URSS, ci si în relatiile cu alte partide sau popoare."

                       
                                                                 Cei trei "mari"

            Asadar o demolare completa si definitiva. Mostenitorii lui Stalin pastrau mostenirea dar il renegau pe ctitorul Imperiului comunist postbelic .