marți, 19 octombrie 2010

Primul razboi mondial desfasurare si consecinte.Invata oamenii din experientele tragice ale istoriei?

                            

                       PAGINI de ISTORIE implineste 20 de ani !!!
             Totul a inceput pe 5 octombrie 1990 la ora 16 si 45 de minute.S-au adunat de atunci peste 1.000 de emisiuni.
              "Marele Razboi "a lasat in urma milioane de morti ,o lume traumatizata si hotarata sa evite un cataclism asemanator. Si totusi doar 21 de ani mai tarziu planeta va trai un cosmar si mai terifiant .... Cum a fost posibil? iata doar una dintre intrebarile la care domnul profesor Ion Calafeteanu va incerca sa dea un raspuns. vor mai fi desigur si multe altele ... Com se face,de pilda ,ca o tara mica asa cum era Romania a avut pirderi imense (peste 800.000 de miltari) comparabil cu cele ale unei mari puteri, Marea Britanie ?
Iata si o prezentare a invitatului emisiunii preluata de site-ul Centrului pentru Cercetarea Istoriei Relatiilor Internationale si Studii Culturale "Grigore Gafencu"
Profesor univ.dr. Ion Calafeteanu
Profesor de Istorie Contemporana Universala si Istoria politicii externe a Romaniei. S-a nascut la 3 octombrie 1940 la Verbita. A absolvit Universitatea din Bucuresti, Romania in 1964. Doctor in Istorie al Universitatii din Bucuresti in 1978 cu teza intitulata ''Diplomatia romaneasca in sud-estul Europei, 1938-1941'' (The Romanian Diplomacy in South-Eastern Europe, 1938-1941). Diplomat la Ministerul Afacerilor Externe (1966-1969). Editor al ''Revistei Romane de Studii Internationale'' (1969-1971). Cercetator principal la Institutul de Studii Istorice si Social-Politice (1972-1990). Secretar al Misiunii romane la O.N.U. (New York) (1990-1992). Director adjunct al Accademia di Romania la Roma (1996-1999). Profesor de Istorie Contemporana la Universitatea Valahia din Targoviste din 1995 si la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir din Bucuresti din 2000. A cercetat si conferentiat intens in Austria, Bulgaria, Franta, Israel, Italia, Rusia si SUA.    
Pozitii detinute
Membru al Asociatiei pentru Drept International si Relatii Internationale, memvru al Comisiei romanesti pentru Istoria celui de al Doilea Razboi Mondial, membru al Comisiei de Istorie militara si membru al Clubului istoricilor ''Nicolae Iorga''. 
Domeniu de cercetare
A participat la numeroase proiecte si a publicat peste 30 de carti despre istoria relatiilor internationale europene in secolul XX si despre politica externa romaneasca, un domeniu in care se numara printre cei mai de seama specialisti. S-a concentrat asupra istoriei relatiilor internationale din Europa de Sud-Est in special perioada interbelica si inceputul celui de al Doliea Razboi Mondial (1939-1941). A scris multe lucrari despre istoria relatiilor romano-ungare, istoria minoritatii evreiesti din Romania si istoria politica a Romaniei in prima jumate a secolului XX. A aratat un interes special pentru istoria emigratiei romanesti dupa  al Doliea Razboi Mondial.
Publicatii relevante:
  - Diplomatia romaneasca in sud-estul Europei, 1938-1940 (Bucuresti: Politica, 1980).
 
- impreuna cu Viorica Moisuc, Assertion of Unitary Independent National States in Central and Southeast Europe (1821-1923) (Bucuresti: Editura Academiei, 1980).
 - impreuna cu C. Botoran, E. Campus si V. Moisuc, Romania si Conferinta de Pace de la Paris (1918-1920) (Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1983).
 - impreuna cu C. Popisteanu, M. Babes, S. Radulescu-Zoner, V. Stan and N. Stoicescu, Politica externa a Romaniei (Bucuresti : Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1986).
 
- impreuna cu Henryk Batowski, Jacques Bariety, Magda Ormos, Jean Berenger, Dan Berindei, Catherine Durandin et al., Les consequences des traites de paix de 1919-1920 en Europe centrale et sud-orientale (Association des Publications pres les Universites de Strasbourg, 1987).
 - impreuna cu I. Alexandrescu, I. Ardeleanu, C. Botoran, V. Moisuc, I. Chiper, C. Botoran, si I. Talpes, Romania in anii celui de-al doilea razboi mondial (Bucuresti : Editura Militara, 1989).
 
- impreuna cu V. Moisuc si C. Botoran, Tezaurul Romaniei la Moscova (The Romanian Treasure in Moscow) (Bucuresti: Editura Globus, 1993).
 - impreuna cu N. Dinu si T. Gheorghe, Emigrarea populatiei evreiesti din Romania in anii 1940-1944  (Bucuresti : Editura Silex, 1993).
 - Iuliu Maniu - Ion Antonescu: Opinii si confruntari politice (Iuliu Maniu - Ion Antonescu. Opinions and political confrontations) (Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1994).
 - impreuna cu N. Dinu and N. Nicolescu, Grigore Gafencu - Misiune la Moscova, 1940-1941 (Bucuresti : Editura Univers Enciclopedic, 1995).
 - impreuna cu Al. Niculescu, I.C. Popescu, N. Dinu, et al., Romania la Organizatia Natiunilor Unite (Bucuresti: Editura Enciclopedica, 1995).
 - Revizionismul ungar si Romania, (Bucuresti : Editura Enciclopedica, 1995).
 - impreuna cu Viorica Moisuc, Unirea Basarabiei si Bucovinei cu Romania (Chisinau : Editura Hyperion, 1995).
 - Politica si interes national in Romania interbelica (Bucuresti : Editura Enciclopedica, 1996).
 - impreuna cu G. Potra, N. Dinu, C.I. Turcu si N. Nicolescu, Constantin Visoianu - Misiunile mele (Bucuresti : Editura Enciclopedica, 1997).
 - Romani la Hitler (Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic, 1999).
 - Politica si exil (Bucuresti : Editura Enciclopedica, 2000).
 - impreuna cu alti autori, Nicolae Iorga (1871-1940) (Editura Universitatii din Bucuresti, 2001).
 - impreuna cu Al. Cornescu-Coren, Romania si criza din Orientul Mijlociu (1965-1971) (Bucuresti : Editura Sempre, 2002).
 - coordonator si autor, Istoria politicii externe romanesti in date  (Bucuresti: Editura Enciclopedica, 2003).
 - Exilul romanesc. Erodarea sperantei (1951-1975) (Bucuresti: Editura Enciclopedica, 2003).
 - impreuna cu alti autori, Istoria Senatului Romaniei (Bucuresti: Editura Monitorul Oficial, 2004).
 
- Scrisori catre tovarasa Ana (Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic, 2005).


vineri, 8 octombrie 2010

Prieteni sau dusmani ? Relatiile romano- britanice intre 1939 si 1945.Invitat:profesor univ.dr. Mihai Retegan

                               PAGINI de ISTORIE implineste 20 de ani !!!
             Totul a inceput pe 5 octombrie 1990 la ora 16 si 45 de minute . s-au adunat de atunci peste 1.000 de emisiuni.
             Emisiuinea de astazi il are ca invitat pe domnul profesor Mihai Retegan unul dintre primii nostri colaboratori.Tema este,nu ne indoim, extrem de interesanta.... Vorbim despre relatiile vizibile si invizibile(pana de curand) intre Romania si Marea Britanie in perioada 1939-1945 sacum sunt relevate si revelate de documente britanice studiate la sursa de distinsul nostru invitat.Aflam astfel dintr-un schimb de adrese intre SOE si Foreign Office ca Romania fusese abandnata de MB aliatului sovietic nu doar din punct de vedere militar ci si politic inca din 1942 asadar cu mult timp inaintea inscriptionarii si chiar a fabricarii unui celebru ..servetel.Iata ca dupa zeci de an arhivele ne mai ofera surprize si inca surprize de proportii.

              Mihai Retegan asa cum este prezentat pe site-ul MAE
     Mihai Reteganeste profesor la Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti, doctor în istorie, premiat de Academia Română în anul 1985. Autor şi coautor al mai multor sinteze, monografii, volume de documente şi culegeri de studii, a scris despre 1968 - Primăvara de la Praga - şi 1989 – Principiul Dominoului. În aprilie 2008,Mihai Retegan a primit din partea Fundaţiei Culturale Magazin Istoric Premiul "Gheorghe Bratianu" pentru volumul "SSI-SOE. Jurnal politic. 1941 - 1944" (Editura RAO, 2007).

vineri, 1 octombrie 2010

Istoria romanilor - puncte de inflexiune

                             PAGINI de ISTORIE implineste 20 de ani !!!
Totul a inceput pe 5 octombrie 1990 la ora 16 si 45 de minute . s-au adunat de atunci peste 1.000 de emisiuni.

        Unul dintre primii nostri colaboratori a fost prestigiosul istoric acad. Florin Constantiniu invitatul editiei de astazi a emisiunii noastre .Tema : Istoria romanilor - puncte de inflexiune
        Am preluat de pe blogul domniei sale  ultima pstare , un punct de vedere pe care l-am gasit extrem de interesnt

În ziarul "România liberă", dl. Cristian Ghinea a sictirit statul român. Perfect de acord cu Domnia Sa. Statul nu este însă o entitate abstractă, ci, cred eu, un ansamblu de trei elemente: a) clasa dominantă, care exercită puterea în societate şi foloseşte statul ca un instrument pentru a-şi apăra poziţia privilegiată, o poziţie ameninţată, cel puţin în principiu, întrucât privilegiaţii sunt o minoritate; b) statul, mijlocul prin care clasa dominantă controlează şi exploatează masa populaţiei; c) masa populaţiei, exploatată şi manipulată de clasa dominantă.
Dacă sictirim statul, atunci trebuie să sictirim toate componentele unei societăţi, în care statul are doar o autonomie aparentă.
Am spus, în repetate rânduri, că, în perioada postdecembristă, România a încăput pe mâna celei mai incompetente, celei mai lacome şi celei mai arogante clase politice din întreaga istorie a poporului român. Voi repeta acest adevăr ori de câte ori voi avea ocazia, în speranţa că el va pătrunde în conştiinţa colectivă a românilor şi că ei vor reacţiona în consecinţă.
Vor reacţiona? O nădejde fără sorţi de împlinire. Românii sunt un popor sleit, confuz, atomizat, incapabil de un act de revoltă, resemnat, supus, gata să accepte orice umilinţă. Un patriotism rău înţeles a făcut pe mulţi cercetători (istorici, filosofi, sociologi, politologi şi alţii) să prezinte o imagine falsă, idilică a românilor. Ei au fost arătaţi, aşa cum am fi vrut noi să arătăm, nu cum eram în fapt. În realitate, românii de astăzi au puţine calităţi şi multe defecte. Unul dintre ele este că sunt năuci, superficiali, incapabili de a se concentra, de a avea o elementară atenţie.
Am pătimit şi pătimesc de pe urma acestui defect, în fond, dintre cele mai puţin grave în raport cu celelalte. În 77 de ani de viaţă, acte şi documente, importante pentru situaţia mea, au trebuit refăcute - cu umblătură şi nervi - pentru că fuseseră emise pe numele Florin CONSTANTIN, în loc de Constantiniu. De astă primăvară, mi-a fost cu neputinţă să rezolv o problemă la ENEL, generată de o facturare greşită: de fiecare dată, mi se spune că problema s-a rezolvat, pentru ca la plată să constat că sunt restanţier! Dacă un nume nu poate fi citit corect, dacă o factură nu poate fi înregistrată corect în calculato , la ce să să ne mai mirăm că ţara este în haos şi ruină?
Vinovatul cel mai mare este poporul român şi, numai după aceea, clasa politică. El a produs-o, el a propulsat-o la putere, el o tolerează să-şi continue nestânjenit jefuirea ţării. Ce poţi să-i ceri unui popor de buimaci, de nătărăi, de resemnaţi? Să-l sictireşti? Nu. Să spunem "Dumnezeu să-l ierte!", pentru că, în plan istoric, românii au decedat ca naţiune.

I.C.Filitti ,un intelectual intrat in politica

Tema emisiunii de vineri 24 septembrie 2010  : I.C.Filitti ,un intelectual intrat in politica

 Invitata este doamna prof .dr. Georgeta Filitti al carei CV impresionant este preluat de pe site-ul Fundatiei Calea Victoriei

 

Georgeta Filitti


Studii: Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1961); doctor în istorie al Universităţii din Cluj (1971).

Experienţă profesională:

- cercetător ştiinţific la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, 1961-1998, până la gradul de cercetător principal I;
- consilier la Fundaţia „Ion Ghica” (1997-2004);
- bibliotecar, şef de secţie la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (2003-2007);
- cercetător principal I la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2007);
- specialist în istoria modernă şi contemporană a României. Editor de documente.
Publicaţii:
- 1973, Les foires de la Valachie pendant la période 1774-1848, teză de doctorat, Editura Academiei;
- 1975-2004, editează Operele lui M. Kogălniceanu (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983);
- 1978, Enciclopedia istoriografiei româneşti (coautor), Editura ştiinţifică şi enciclopedică (sub tipar, ed. a II-a);
- 1982-2006, editează din opera lui Nicolae Iorga (Opere economice, 1982; Istoria poporului românesc, 1985; Istoria românilor din Ardeal şi Ungaria, 1989; Istoria românilor, vol. VIII, 2006, Editura Enciclopedică; Istoria românilor pentru poporul românesc, 2 vol., 1993, Editura Minerva, BPT);
- 1985-2004, editează opera lui I.C. Filitti (Opere alese, 1985, Editura Eminescu; Jurnal, 1913-1918, în „Revista de Istorie”, 1991-1994, în pregătire o ediţie integrală 1913-1926; Rolul diplomatic al fanarioţilor (traducere din limba franceză), 2002, Editura Dominor; I.C. Filitti, Omul prin operă, 2004, Editura Pegasus press);
- 1991, Documents greco-roumains. Le fonds Mourouzi d’Athènes, în colaborare, Atena, Bucureşti, Centre de recherches néohelleniqués, Académie Roumaine;
- 1996, Comorile unei arhive. Fondurile C.I. Karadja (în colab.), Editura Demiurg;
George
Ciorănescu. Românii şi ideea federalistă, Editura Enciclopedică;
- 1996-2004, editează din opera lui Victor Slăvescu (Note şi însemnări zilnice, 2 vol. (1923-1939), continuă, Editura Enciclopedică;
Viaţa şi opera economistului Eric
Winterhalder, 2002; Finanţele României sub Cuza Vodă, 3 vol., 2003; Viaţa şi opera lui Menelas Ghermani, 2004, Editura Fundaţiei Magazin Istoric);
- 1997, România-Grecia. Relaţii istorice. Documente din arhiva Legaţiei române din Atena, 1941-1947, Editura Demiurg;
Memoriile lui Nicolae Suţu, mare postelnic al Moldovei
, 1798-1871, traducere din lb. franceză, introducere, note şi comentarii, Editura Fundaţiei Culturale Române;
- 1998, Vocile exilului. Antologie. Editura Enciclopedică;
- 2002, Ion Bălăceanu. Amintiri politice şi diplomatice, 1848-1903, traducere din limba franceză, introducere, note şi comentarii, Editura Cavallioti;
- 2003-2006, Călători străini despre ţările române în sec. al XIX-lea. Serie nouă, 1800-1840, 3 vol. (coautor şi prefaţator);
- 2004, Călători români în Grecia. Antologie, Editura Pegasus press
- 2006, Călătorind în timp cu…, Editura Pegasus press; Mileniul românesc (coautor, cu versiune şi în limba engleză), 3 ediţii, Editura Litera Internaţional;
2007 – Testamente. Antologie, Editura Notarom;
Călătorie în timp prin Bucureşti
, Editura Dominor;
Prefeţe:
- 1997, Un plugar de seamă. Dumitru Seceleanu. Documente inedite, Muzeul Agriculturii, Slobozia;
- 2002, Perieţi, odinioară, la vol. Ferma model Perieţi, Muzeul Agriculturii, Slobozia;
- 2004, Un român obişnuit, la vol. I. Filitti, Emigraţie şi călătorie. Un român în Germania, Editura Paideia;Cuvânt înainte, la Paula Scalcău, Grecii din România (ed. a II-a, 2005), Editura Omonia;
- 2006, Cuvânt înainte, la Paula Scalcău, Elenismul în România. O istorie cronologică, Editura Omonia; Avant propos, la C. Iordan, La Roumanie et la Grèce dans le quotidien bucarestois „La Roumanie”, Editura Pegasus press; Cuvânt însoţitor la G. Stoian ş.a.; Slobozia culturală, Editura Star Tipp.
Traduceri:
- Matilla Ghyka, Popasuri ale tinereţii mele; Fericit ca Ulise, Editura Curtea Veche, 2002; acelaşi, Ploaia de stele, Editura Curtea Veche, 2007.
Rubrici permanente:
- Din istoria notariatului, în Revista notarilor publici din România (din anul 2000);
- Odinioară oamenii îşi trimiteau scrisori; România acum 100 de ani, în „Magazin istoric” (din anul 2002); Arhive bucureştene, în revista „Biblioteca Bucureştilor” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.
Alte activităţi:
- peste 400 articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice. Apoi referate, recenzii, dări se seamă, polemici;
-conferinţe anuale la Universitatea „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte (din 1985), emisiuni TV (din 1973),radio (din 1975), conferinţe în străinătate (Grecia, Franţa, Germania);
- colaborări cu Institutul de studii neo-elene din Atena, vicepreşdintă a Societăţii de studii neo-elene din România; vicepreşedintă a Fundaţiei europene „Nicolae Titulescu”;
- participări în comisii de evaluare, masterat, doctorat, membră în consilii ştiinţifice (muzee, institute).

Ateliere si evenimente cu Georgeta Filitti

calea_victoriei_hotel_metropol-h240

Povestile Bucurestiului si Calea Victoriei (3)

Va invitam la zece ateliere de istorie si cultura a...  [Citeste mai mult]
conacul-bellu-04

Istoria romanilor prin familii: 6. Familia Bellu (vizita la Conac)

Va invitam sa descoperim impreuna povestea familiei Bellu,...  [Citeste mai mult]
alexandru_moruzi_la_curtea_noua

Istoria românilor prin familii: 5. Familia Moruzi

“Din satul Moruzanda Trebizondei, pe tronurile Tarilor...  [Citeste mai mult]
irina-si-grigore-sutu

Istoria românilor prin familii: 4. Familia Sutu

Familia Sutu, originiara din Epir si activa la...  [Citeste mai mult]
regina_maria1

Istoria românilor prin familii: 1. Familia Regala

Seria evenimentelor dedicate marilor familii care au marcat...  [Citeste mai mult]
printesa_elena_cantacuzino02

Istoria românilor prin familii: 3. Familia Cantacuzino

Palatul Cantacuzino – astazi Muzeul National George...  [Citeste mai mult]
petre_mateescu_-_dora_distria

Istoria românilor prin familii: 2. Familia Ghica

Familia Ghica este o familie albaneza care s-a impamintenit...  [Citeste mai mult]
ce_mincau_romanii

Ce mincau romanii: de la mesele domnesti la banchetele interbelice

Istoricul Georgeta Filitti ne va plimba cu mult farmec,...  [Citeste mai mult]
bal_palatul_stirbei_1843

Bucuresti - orasul bucuriei

Cum se distrau romanii odinioara ( de la 1800 pina la 1945)...  [Citeste mai mult]
250px-marthe_bibesco_boldini

Bucuresti - Micul Paris

In aceasta intilnire, derulata intr-o somptuoasa cladire...  [Citeste mai mult]
belleepoque1

La Belle Epoque in Bucuresti

Istoricul Georgeta Filitti ne va povesti, in data de 17...  [Citeste mai mult]
bucxviii-h240

Povestile Bucurestiului si Calea Victoriei

Vom povesti despre cum s-a nascut Bucurestiul, ce era Podul...  [Citeste mai mult]
bucxviii-h240

Povestile Bucurestiului si Calea Victoriei (2)

Durata curs: 10 ateliere Frecventa: saptamanal, simbata Cost...  [Citeste mai mult]

Bucuresti - Istorie & Arta - alte ateliere si evenimente

piata-victoriei1

O călătorie în oraşul interbelic

Din piaţa Victoriei în piaţa Dorobanţi. Oraşul care ne...  [Citeste mai mult]
mahalaua_calicilor

Bucurestiul intunecat: De la Stroe Fulgeratu’ la «Tata Moşu»

Istoria celor fără de istorie continuă  să fie o temă...  [Citeste mai mult]
podul-mogosoaiei

Promenada pe Podul Mogosoaiei - Calea Victoriei

Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi străzi ale...  [Citeste mai mult]